KorianderVar extra försiktigt om du ger ditt barn grönsaker eller färska kryddor från Asien. Enligt Livsmedelsverkets undersökning innehåller över 25 procent av dem tarmbakterien e-coli och i fyra procent av fallen salmonella.

Var extra försiktigt om du ger ditt barn grönsaker eller färska kryddor från Asien. Enligt Livsmedelsverkets undersökning innehåller över 25 procent av dem tarmbakterien e-coli och i fyra procent av fallen salmonella.

Koriander

Under årets första halva har Livsmedelsverket tillsammans med 38 kommuner tagit prover på asiatiska färska kryddor och bladgrönsaker i svenska butiker. Totalt togs 269 prov på livsmedel som koriander, citrongräs thaibasilika, mynta, spenat, lök, kål och sallad.

Resultatet visar att över 25 procent av dem innehöll tarmbakterien e-coli, vilket tyder på spår av avföring – oftast från förorenat vatten. I fyra procent av fallen upptäcktes salmonella. 80 procent av råvarorna som testades kom från Thailand.

– Vårt råd är att man bör skölja noga och om man vill vara absolut säker får man tillaga råvarorna, för då dör bakterierna genom upphettningen, säger Nina Karnehed, projektledare på Livsmedelsverket, till TT.