Alla vi småbarnsföräldrar vet hur jobbigt det är när barnen blir sjuka. Då kan det vara tryggt att kunna mer om feber. Vad beror den på och vad ska man göra?

Sjuk pojke  

Feber är när kroppens temperatur är 38 grader eller högre. Det är mycket vanligt att infektioner ger feber hos barn. Små barn får dessutom ofta högre feber än vuxna. Det är i regel ingen fara om temperaturen stiger uppåt 40 grader så länge barnet är intresserat av att leka, är piggt, dricker bra och har en normal hudfärg. Det är inte, i första hand, temperaturen som är intressant utan barnets allmäntillstånd.

Varför får vi feber?

Feber är ett tecken på att kroppens försvar mot infektioner fungerar. Det finns två huvudtyper av infektioner. Den ena orsakas av virus och den andra av bakterier. Hjärnans hypothalamus reglerar vår kroppstemperatur som normalt ligger mellan 36,0 och 37,8 grader. Det är vid den temperaturen som kroppen fungerar bäst. När vi drabbas av en infektion svarar kroppen med att skicka ut vita blodceller för att oskadliggöra viruset eller bakterierna. De vita blodcellerna kan också skicka ut signalämnen som får hjärnan att höja kroppstemperaturen eftersom den förhöjda temperaturen försvagar angriparna - dessutom kan kroppen producera vita blodceller snabbare vid en högre temperatur. Febern gör att kroppen effektivare kan bekämpa angriparna.

Vad ska man göra?

Ge barnet mycket att dricka eftersom vätskebehovet ökar när kroppen svettas och förbränner mer energi än vanligt. Ge lite vätska i taget men ofta. Ta inte febernedsättande medel i onödan. Om inte febern lagt sig eller ökar kan febernedsättande medel med paracetamol ges. Dosera noggrant enligt anvisningen på förpackningen. Dosera hellre efter barnets vikt än efter barnets ålder. Ge däremot aldrig små barn febernedsättande medel som innehåller acetylsalicylsyra, som t ex Magnecyl, Bamyl och Treo, om inte läkare har ordinerat det. Om barnet i övrigt mår bra och dricker väl kan man vänta tills febern går ned av sig själv.

När ska man kontakta sjukvården?

Ta kontakt med sjukvården om barnet har:

 • haft feber mer än tre hela dygn
 • feber och är under tre månader
 • feber och ont i örat
 • feber och ont i halsen.

När ska man söka akutvård?

Sök akutvård om barnet har feber och:

 • rejält ont i huvudet eller är stelt i nacken
 • rejält ont i magen
 • är slött, medtaget eller dricker dåligt
 • kräks mycket
 • kraftiga diarréer
 • svårt att andas eller blir blått om läpparna
 • andas snabbt och stötvis
 • kramper
 • kraftig ledvärk
 • om pojken har ont i pungen
 • blir sämre och sämre
 • smärta när det kissar
 • hallucinationer
 • febern inte går ned med febernedsättande medel.

Vad gör jag när barnet inte äter?

De allra flesta barn tappar aptiten när de är sjuka. I regel gör det inget om barnet äter dåligt i några dagar men det är viktigt att det dricker mycket. Försök ge mindre portioner men oftare och ge mat som du vet att barnet tycker om. Till och med saft, glass och kakor som annars inte är så lämpliga livsmedel kan vara ett sätt att ge barnet vätska och energi när det inte vill äta något annat.

För små barn kan det vara nödvändigt att ge vätskeersättning. Det finns att köpa på apoteket. Fördelen med dem är sammansättningen av salt och socker. Saltet är viktigt på grund av den stora vätskeförlusten och sockret är viktigt för att öka upptagningen av vätska från tarmen. Om barnet inte vill dricka ur nappflaskan, mata det med en sked. En isglass kan också vara ett bra alternativ. Om barnet ammas behöver du inte ge någon extra dryck men amma oftare.

Andra orsaker till förhöjd temperatur

Det finns andra orsaker till förhöjd kroppstemperaturän än feber. Barn kan bli överhettade i mycket varmt väder eller av att barnet har för varma kläder på sig. Kroppstemperaturen kan också stiga om barnet leker vilt och häftigt. Den förhöjda temperaturen ska sjunka inom cirka 30 minuter om orsaken åtgärdas eller barnet slutar att leka.

Variationer över dygnet

Kroppstemperaturen varierar över dygnet. Den är som lägst på natten och som högst på eftermiddagen.

Att mäta temperaturen

Den mest exakta temperaturmätningen görs med en rektaltermometer i barnets ändtarm. Använd en digital termometer som snabbt visar resultatet av mätningen. Moderna termometrar ger en korrekt avläsning inom 30 sekunder. Smörj spetsen med lite vaselin och för in den 1 ½ - 2 cm i barnets ändtarm. Rengör termometern med tvål och vatten efteråt. Den finns också tunna små plastpåsar att trä över termometern. Dessa slänger man efter användandet.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Högt kolesterol påverkar möjligheten att bli gravid16 sep 2014 21:16

Svårt att bli gravid? En ny studie visar att högt kolesterol kan vara en bov i dramat.

 [ ... ]

Läs mer...
Gravid vecka för vecka14 sep 2014 08:08 Gravid vecka

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

 [ ... ]

Läs mer...
Viktigt meddelande: Stor uppdatering av sajten 3/9-9/903 sep 2014 09:29

Det har varit långa veckor tillsammans med programmerarna men idag börjar äntligen resan mot nya Barntotal.se. Vi förbättrar bland annat funktionaliteten och inför även en mobilsajt.

 [ ... ]

Läs mer...
Undvik gifter i barnmaten16 jun 2014 19:27
Undvik gifter i barnmaten

Att äta bra och nyttig mat är viktigt även när man är liten. Allt fler börjar laga sin egen barnmat för att veta exakt vad maten innehåller. 

Läs mer...
Gratislistan: Gratis produkter för gravida11 jun 2014 08:52
Gratislistan: Gratis produkter för gravida

Ekonomin är inte alltid på toppen för kommande och nyblivna föräldrar. Vi listar produkter och gravidpaket som är gratis för den som är gravid eller precis fått barn.

Läs mer...
Barnens topp-10 favoritparker i Stockholm 10 jun 2014 16:00
Barnens topp-10 favoritparker i Stockholm

Bor du i, eller ska du besöka Stockholm i sommar? Här hittar du roligaste hänget enligt barnen själva.

Läs mer...
Ursäkta röran - vi bygger om10 jun 2014 15:08
Ursäkta röran - vi bygger om

Semestern är snart här men inte på Barntotal.se. Just nu pågår ett omfattande förnyelsearbete, som tyvärr kan medföra vissa störningar. Men snart är det klart!

Läs mer...
Filt över barnvagnen kan bli en dödsfälla09 jun 2014 13:27
Filt över barnvagnen kan bli en dödsfälla

Vad du än gör i sommarvärmen så häng inte en filt över barnvagnen med bebisen i vagnen.

Läs mer...
Sagoläsning och workshop med återSKAPA på Malmö Stadsbibliotek09 jun 2014 07:50
Sagoläsning och workshop med återSKAPA på Malmö Stadsbibliotek

På tisdag den 10 juni gästar återSKAPA Malmö Stadsbibliotek mellan klockan 15 och 17. Då går det att lyssna på återSKAPAS bok "Sagan om de övergivna strumporna" i Sagogrottan.

Läs mer...
Kostnadsfri och likvärdig förskola i Västerås05 jun 2014 09:02
Kostnadsfri och likvärdig förskola i Västerås

De kommunala förskolorna i Västerås har valt att ta bort alla dolda kostnader. Det innebär att förskolorna, förutom den fastställda avgiften, är helt fria från andra kostnader. 

Läs mer...

 

Högt kolesterol påverkar möjligheten att bli gravid

Svårt att bli gravid? En ny studie visar att högt kolesterol kan vara en bov i dramat.

 [ ... ]

Gravid vecka för vecka Gravid vecka

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

 [ ... ]

Viktigt meddelande: Stor uppdatering av sajten 3/9-9/9

Det har varit långa veckor tillsammans med programmerarna men idag börjar äntligen resan mot nya Barntotal.se. Vi förbättrar bland annat funktionaliteten och inför även en mobilsajt.

 [ ... ]

Undvik gifter i barnmaten

Att [ ... ]

Ursäkta röran - vi bygger om

Semestern [ ... ]

Copyright 2005-2009 BarnTotal.se - BarnTotal 채r ett registrerat varum채rke