Sovande familjFörbättra din nattsömn genom att lära barnet att somna själv. Barn som kan somna själva vaknar inte lika ofta på natten och de kan dessutom somna om själva, utan din hjälp.

 

De allra flesta föräldrar kan vittna om kraftigt störd sömn och sömnbrist under småbarnsåren. Bristen på sömn påverkar oss olika – en del blir lättirriterade och på dåligt humör, andra blir ledsna eller deprimerade. Vissa kan uppleva bristen på sömn som näst intill psykisk misshandel. Sömnbristen kan många gånger gå ut över partnern eller barnen. Man vet också att brist på sömn under en längre tid kan leda till sjukdomar. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv och att du får tillräckligt mycket sömn.

Lär barnet somna själv

Om du vill sova hela natten bör du lära ditt barn att somna själv. Om din bebis inte har lärt sig att somna själv vaknar hon oftare på natten och har hon inte lärt sig att somna själv kan hon inte heller somna om själv. Då måste du eller din partner finnas till hands för att hon ska kunna somna om. Om pappas närhet eller mammas bröst var det sista barnet uppfattade vid insomnandet så vaknar barnet vi nästa period av ytlig sömn om detta saknas. Om barnet istället har lärt sig att somna själv sker inga förändringar under natten och barnet kan lugnt sova vidare.

Så var det förr

Förr i tiden sov barn tillsammans med sina mödrar de första åren. Barnen vaknade flera gånger per natt, snuttade lite på mammas bröst och somnade om. Idag orkar många föräldrar inte vakna flera gånger per natt och samtidigt arbeta och vara bra föräldrar. Egentligen är det emot naturen att låta barnen somna på egen hand men det finns inga erfarenheter som talar för att barnet skulle ta någon form av skada av somna själv. Man kan också anta att utvilade föräldrar är gladare föräldrar och det ger gladare och tryggare barn.

Passa på när barnet är i rätt ålder

Du har störst chans att påverka barnets sovvanor när det är runt sex månader gammalt eller efter tio månader. Däremellan finns ofta en period av separationsångest. Då kan det vara svårare att övertyga barnet att somna själv.

Så får du barnet att somna själv

1. Det är viktigt att du och din partner kommer till ett gemensamt beslut när ni ska lära barnet att somna själv och att ni stöttar varandra när protesterna blir högljudda.

2. Följ en rutin vid läggningen. Det ska vara samma procedur varje dag, till exempel borsta tänderna, på med pyjamas och sist godnattsaga eller godnattvisa. Barnet bör läggas i sängen när det är ordentligt sömnigt men innan det är övertrött. Det bör ha gått minst en halvtimme sedan barnet fick mat.

3. Efter sagan säger du godnatt och lämnar rummet. Stäng inte dörren, lämna den öppen eller på glänt. Många barn är rädda för mörker så låt det inte vara helt mörkt i rummet. Använt en så kallad nattlampa eller använd en vanlig lampa med dimmer så att du kan skruva ner ljusstyrkan. En snuttefilt eller ett gosedjur kan hjälpa barnet att somna lättare.

4. Om barnet skriker, vilket det med största sannolikhet gör, visa att du inte har övergett det genom att återkomma med jämna mellanrum (cirka fem minuter). Ta inte upp barnet, stoppa istället om det, pussa det, säg godnatt och lämna rummet igen. Stanna högst en halvminut hos barnet.

5. Upprepa proceduren tills barnet sover. Var beredd på att protesterna kan pågå över en timme den första kvällen men redan efter någon vecka börjar protesterna avklinga. Efter två veckor somnar de flesta barn själva.

6. Om barnet vaknar på natten tillämpar du samma metod.

Metoden kräver absolut konsekvens, stort tålamod och uthållighet. Dåligt samvete är en vanlig bieffekt - ingen förälder tycker om att höra sitt barn skrika. Den här strikta modellen passar kanske inte alla och som vanligt inom barnuppfostran finns det olika synsätt. Många menar att den här metoden är den mest effektiva och att barnet inte känner sig övergivet eftersom du alltid återkommer medan andra hävdar att man sviker barnet när man lämnar det skrikande och att barnet till slut tystnar för att det ger upp.

Alternativa metoder för att få barnet att somna själv

Vänta inte

Följ samma metod som beskrivs ovan men vänta inte innan du går in till barnet, eller vänta kortare stund än fem minuter. Denna metod kan vara jobbigare för er och det kan ta längre tid att lära barnet att somna själv.

Flytta ut successivt

Ett annat sätt är att successivt förflytta sig ut ur rummet. Följ punkt 1 - 2 ovan. Säg godnatt och sitt tyst bredvid barnet, utan att titta på det, tills det somnar. Nästa kväll flyttar du dig en bit bort från barnet efter att du har sagt godnatt och sitter där tills barnet sover. Kvällen därefter flyttar du dig ytterligare en bit bort från barnet tills du efter några nätter är utanför rummet.

Att sova i samma säng

Många föräldrar föredrar att låta barnet sova i deras egen säng. Eftersom ni finns i närheten förändras inget i barnets närhet så när det vaknar till kan det lugnt somna om. Du måste dock vara medveten om att det kan bli en vana som är svår att bryta. Får ni fler barn kan det bli trångt sängen. Dessutom kan samlivet komma i kläm. Många föräldrar som sover tillsammans med sitt barn sover dåligt av rädsla för att skada barnet i sömnen.

Ditt beslut

Oavsett vad experter och andra i din omgivning säger är det ändå du som förälder som måste följa det du tror är bäst för ditt barn, dig själv och resten av familjen.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Högt kolesterol påverkar möjligheten att bli gravid16 sep 2014 21:16

Svårt att bli gravid? En ny studie visar att högt kolesterol kan vara en bov i dramat.

 [ ... ]

Läs mer...
Gravid vecka för vecka14 sep 2014 08:08 Gravid vecka

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

 [ ... ]

Läs mer...
Viktigt meddelande: Stor uppdatering av sajten 3/9-9/903 sep 2014 09:29

Det har varit långa veckor tillsammans med programmerarna men idag börjar äntligen resan mot nya Barntotal.se. Vi förbättrar bland annat funktionaliteten och inför även en mobilsajt.

 [ ... ]

Läs mer...
Undvik gifter i barnmaten16 jun 2014 19:27
Undvik gifter i barnmaten

Att äta bra och nyttig mat är viktigt även när man är liten. Allt fler börjar laga sin egen barnmat för att veta exakt vad maten innehåller. 

Läs mer...
Gratislistan: Gratis produkter för gravida11 jun 2014 08:52
Gratislistan: Gratis produkter för gravida

Ekonomin är inte alltid på toppen för kommande och nyblivna föräldrar. Vi listar produkter och gravidpaket som är gratis för den som är gravid eller precis fått barn.

Läs mer...
Barnens topp-10 favoritparker i Stockholm 10 jun 2014 16:00
Barnens topp-10 favoritparker i Stockholm

Bor du i, eller ska du besöka Stockholm i sommar? Här hittar du roligaste hänget enligt barnen själva.

Läs mer...
Ursäkta röran - vi bygger om10 jun 2014 15:08
Ursäkta röran - vi bygger om

Semestern är snart här men inte på Barntotal.se. Just nu pågår ett omfattande förnyelsearbete, som tyvärr kan medföra vissa störningar. Men snart är det klart!

Läs mer...
Filt över barnvagnen kan bli en dödsfälla09 jun 2014 13:27
Filt över barnvagnen kan bli en dödsfälla

Vad du än gör i sommarvärmen så häng inte en filt över barnvagnen med bebisen i vagnen.

Läs mer...
Sagoläsning och workshop med återSKAPA på Malmö Stadsbibliotek09 jun 2014 07:50
Sagoläsning och workshop med återSKAPA på Malmö Stadsbibliotek

På tisdag den 10 juni gästar återSKAPA Malmö Stadsbibliotek mellan klockan 15 och 17. Då går det att lyssna på återSKAPAS bok "Sagan om de övergivna strumporna" i Sagogrottan.

Läs mer...
Kostnadsfri och likvärdig förskola i Västerås05 jun 2014 09:02
Kostnadsfri och likvärdig förskola i Västerås

De kommunala förskolorna i Västerås har valt att ta bort alla dolda kostnader. Det innebär att förskolorna, förutom den fastställda avgiften, är helt fria från andra kostnader. 

Läs mer...

 

Högt kolesterol påverkar möjligheten att bli gravid

Svårt att bli gravid? En ny studie visar att högt kolesterol kan vara en bov i dramat.

 [ ... ]

Gravid vecka för vecka Gravid vecka

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

 [ ... ]

Viktigt meddelande: Stor uppdatering av sajten 3/9-9/9

Det har varit långa veckor tillsammans med programmerarna men idag börjar äntligen resan mot nya Barntotal.se. Vi förbättrar bland annat funktionaliteten och inför även en mobilsajt.

 [ ... ]

Undvik gifter i barnmaten

Att [ ... ]

Ursäkta röran - vi bygger om

Semestern [ ... ]

Copyright 2005-2009 BarnTotal.se - BarnTotal 채r ett registrerat varum채rke