Sovande familjFörbättra din nattsömn genom att lära barnet att somna själv. Barn som kan somna själva vaknar inte lika ofta på natten och de kan dessutom somna om själva, utan din hjälp.

 

De allra flesta föräldrar kan vittna om kraftigt störd sömn och sömnbrist under småbarnsåren. Bristen på sömn påverkar oss olika – en del blir lättirriterade och på dåligt humör, andra blir ledsna eller deprimerade. Vissa kan uppleva bristen på sömn som näst intill psykisk misshandel. Sömnbristen kan många gånger gå ut över partnern eller barnen. Man vet också att brist på sömn under en längre tid kan leda till sjukdomar. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv och att du får tillräckligt mycket sömn.

Lär barnet somna själv

Om du vill sova hela natten bör du lära ditt barn att somna själv. Om din bebis inte har lärt sig att somna själv vaknar hon oftare på natten och har hon inte lärt sig att somna själv kan hon inte heller somna om själv. Då måste du eller din partner finnas till hands för att hon ska kunna somna om. Om pappas närhet eller mammas bröst var det sista barnet uppfattade vid insomnandet så vaknar barnet vi nästa period av ytlig sömn om detta saknas. Om barnet istället har lärt sig att somna själv sker inga förändringar under natten och barnet kan lugnt sova vidare.

Så var det förr

Förr i tiden sov barn tillsammans med sina mödrar de första åren. Barnen vaknade flera gånger per natt, snuttade lite på mammas bröst och somnade om. Idag orkar många föräldrar inte vakna flera gånger per natt och samtidigt arbeta och vara bra föräldrar. Egentligen är det emot naturen att låta barnen somna på egen hand men det finns inga erfarenheter som talar för att barnet skulle ta någon form av skada av somna själv. Man kan också anta att utvilade föräldrar är gladare föräldrar och det ger gladare och tryggare barn.

Passa på när barnet är i rätt ålder

Du har störst chans att påverka barnets sovvanor när det är runt sex månader gammalt eller efter tio månader. Däremellan finns ofta en period av separationsångest. Då kan det vara svårare att övertyga barnet att somna själv.

Så får du barnet att somna själv

1. Det är viktigt att du och din partner kommer till ett gemensamt beslut när ni ska lära barnet att somna själv och att ni stöttar varandra när protesterna blir högljudda.

2. Följ en rutin vid läggningen. Det ska vara samma procedur varje dag, till exempel borsta tänderna, på med pyjamas och sist godnattsaga eller godnattvisa. Barnet bör läggas i sängen när det är ordentligt sömnigt men innan det är övertrött. Det bör ha gått minst en halvtimme sedan barnet fick mat.

3. Efter sagan säger du godnatt och lämnar rummet. Stäng inte dörren, lämna den öppen eller på glänt. Många barn är rädda för mörker så låt det inte vara helt mörkt i rummet. Använt en så kallad nattlampa eller använd en vanlig lampa med dimmer så att du kan skruva ner ljusstyrkan. En snuttefilt eller ett gosedjur kan hjälpa barnet att somna lättare.

4. Om barnet skriker, vilket det med största sannolikhet gör, visa att du inte har övergett det genom att återkomma med jämna mellanrum (cirka fem minuter). Ta inte upp barnet, stoppa istället om det, pussa det, säg godnatt och lämna rummet igen. Stanna högst en halvminut hos barnet.

5. Upprepa proceduren tills barnet sover. Var beredd på att protesterna kan pågå över en timme den första kvällen men redan efter någon vecka börjar protesterna avklinga. Efter två veckor somnar de flesta barn själva.

6. Om barnet vaknar på natten tillämpar du samma metod.

Metoden kräver absolut konsekvens, stort tålamod och uthållighet. Dåligt samvete är en vanlig bieffekt - ingen förälder tycker om att höra sitt barn skrika. Den här strikta modellen passar kanske inte alla och som vanligt inom barnuppfostran finns det olika synsätt. Många menar att den här metoden är den mest effektiva och att barnet inte känner sig övergivet eftersom du alltid återkommer medan andra hävdar att man sviker barnet när man lämnar det skrikande och att barnet till slut tystnar för att det ger upp.

Alternativa metoder för att få barnet att somna själv

Vänta inte

Följ samma metod som beskrivs ovan men vänta inte innan du går in till barnet, eller vänta kortare stund än fem minuter. Denna metod kan vara jobbigare för er och det kan ta längre tid att lära barnet att somna själv.

Flytta ut successivt

Ett annat sätt är att successivt förflytta sig ut ur rummet. Följ punkt 1 - 2 ovan. Säg godnatt och sitt tyst bredvid barnet, utan att titta på det, tills det somnar. Nästa kväll flyttar du dig en bit bort från barnet efter att du har sagt godnatt och sitter där tills barnet sover. Kvällen därefter flyttar du dig ytterligare en bit bort från barnet tills du efter några nätter är utanför rummet.

Att sova i samma säng

Många föräldrar föredrar att låta barnet sova i deras egen säng. Eftersom ni finns i närheten förändras inget i barnets närhet så när det vaknar till kan det lugnt somna om. Du måste dock vara medveten om att det kan bli en vana som är svår att bryta. Får ni fler barn kan det bli trångt sängen. Dessutom kan samlivet komma i kläm. Många föräldrar som sover tillsammans med sitt barn sover dåligt av rädsla för att skada barnet i sömnen.

Ditt beslut

Oavsett vad experter och andra i din omgivning säger är det ändå du som förälder som måste följa det du tror är bäst för ditt barn, dig själv och resten av familjen.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Logga in för att kommentera

Kommentarer

  • Inga kommentarer
Graviditetsdiabetes23 jan 2015 16:10 Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes innebär att man har förhöjda blodsockervärden - för mycket socker i blodet. Insulinet i kroppen räcker inte till för att omsätta sockret i blodet när blodmängden har ökat till följd av graviditeten.

Läs mer...
Krönika: "Jag har tappat mina tarmar, och de lever"12 jan 2015 10:15

Detta är den mest personliga, utlämnande krönika jag hittills skrivit. Det är mycket för min egen skull jag skriver detta. Det finns många som inte tror att något sånt här kan hända, men det hände mig.

Läs mer...
9 saker som stressar föräldrar30 dec 2014 11:02

En del saker stressar dig som är förälder mer än andra. Känner du igen dig?

Läs mer...
15 Julklappstips02 dec 2014 13:47 Julklappstips barn

Vet du inte vad du ska köpa till ungarna i år? Vi ger 15 tips för barn i olika åldrar. Kika här för att få inspiration.

Läs mer...
Barnhörlurar med decibelskydd27 nov 2014 06:27 Kazoo barnhörlurar

De nya hörlurarna från Kazoo har decibelskydd som gör att barnet inte kan skada sin hörsel. 85 decibel, inte högre.

Läs mer...
Krönika: Jag valde inte att få smärtor, jag valde att skaffa barn20 nov 2014 08:20

När jag var gravid fick jag ofta höra att jag minsann inte skulle gnälla för att ”graviditet är ingen sjukdom”.

Läs mer...
Han är 12 år och en av världens bäst betalda modeller13 nov 2014 20:55 Romeo Beckham

Senast i raden att använda den här 12-åriga pojken i en kampanj är Burberry. Och timlönen är långt ifrån ett skämt.

Läs mer...
13 saker att göra under höstlovet21 okt 2014 09:19

Snart är det höstlov och här är några roliga saker man kan hitta på.

Läs mer...
10 saker du bör veta om att vara nybliven mamma19 okt 2014 09:48

Måste man älska allt med att vara nybliven mamma?

Läs mer...
Krönika: En ulv i lammkläder?12 okt 2014 19:00 Mia Gester

Det är inte alltid lätt att shoppa med ett barn vilket de flesta mammor, och även pappor, känner till. Vår bestämda lilla fröken är inget undantag, utan shopping med henne kan bli väldigt intressant.

Läs mer...
Graviditetsdiabetes Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes innebär att man har förhöjda blodsockervärden - för mycket socker i blodet. Insulinet i kroppen räcker inte till för att omsätta sockret i blodet när blodmängden har ökat till följd av graviditeten.

Krönika: "Jag har tappat mina tarmar, och de lever"

Detta är den mest personliga, utlämnande krönika jag hittills skrivit. Det är mycket för min egen skull jag skriver detta. Det finns många som inte tror att något sånt här kan hända, men det hände mig.

9 saker som stressar föräldrar

En del saker stressar dig som är förälder mer än andra. Känner du igen dig?

15 Julklappstips Julklappstips barn

Vet du inte vad du ska köpa till ungarna i år? Vi ger 15 tips för barn i olika åldrar. Kika här för att få inspiration.

Barnhörlurar med decibelskydd Kazoo barnhörlurar

De nya hörlurarna från Kazoo har decibelskydd som gör att barnet inte kan skada sin hörsel. 85 decibel, inte högre.

 

Nytt i forumet


  • Inga inlägg att visa.

Copyright 2005-2009 BarnTotal.se - BarnTotal 채r ett registrerat varum채rke