Köp av spjälsängDet är viktigt att spjälsängen är säker för ditt barn och att den är bekväm för dig att använda. Läs våra tips om vad du bör tänka på när du ska köpa spjälsäng.

Varje år skadas flera hundra barn i samband med att de använder spjälsäng. Många av dessa olyckor går att förhindra genom att köpa en säker säng som uppfyller Konsumentverkets krav på säkerhet.

Rätt avstånd mellan spjälorna

Avståndet mellan spjälorna ska vara 4.5–6.5 cm. Måttet är valt för att barnet inte ska kunna kvävas. Det har tidigare hänt att barn liggandes på sidan har lyckats få ut underkroppen genom spjälorna och sedan fastat med bröstkorgen mellan dem och kvävts till döds.

Inga glipor eller utskjutande delar

Det får inte finns några utskjutande delar som barnet kan skada sig på eller som kläder kan fastna i. Utskjutande delar eller horisontella spjälor kan också användas som klätterstöd och barnet riskerar, i värsta fall, att falla ur sängen. Kontrollera också att det inte finns glipor där till exempel snören som tillhör barnets kläder kan fastna. Det får inte heller finnas prydnadssaker, dekorationer eller skruvar som barnet kan pilla loss och svälja.

Stabil

Självklart ska sängen stå stabilt på golvet utan risk för att kunna välta. Tänk på att äldre syskon kan klättra på sängen. Om sängen har hjul måste alla fyra hjulen gå att låsa.

Spjälor i botten

En perforerad botten är att föredra framför en heltäckande. Det blir luftigare och mindre risk för mögel i eller under madrassen. Avståndet mellan spjälorna i botten får inte vara mer än 2.5 cm.

Lagom stor

Bäddmåttet skall vara minst 55x115 cm för att barnet ska kunna använda sängen tills det är två till tre år gammalt.

Höj- och sänkbar botten och/eller långsida

Det är en fördel om sängens ena långsida kan skjutas upp och ned så att i- och urlyftning av barnet kan ske enkelt och bekvämt. Det är också bra om sängbotten kan monteras i olika höjd beroende på barnets ålder. Innan barnet kan resa sig är det praktiskt om sängbotten kan monteras högt upp för att skona din rygg när du lyfter i och ur barnet. Det blir många lyft när barnet är litet eftersom det ska sova mycket och ammas ofta.

Använda spjälskydd

För att barnet inte ska kunna fastna med armar eller ben mellan spjälorna är det viktigt att använda spjälskydd tills barnet är över sex månader gammalt.

Att köpa madrass till sängen

Köp alltid en ny madrass till sängen. En gammal madrass kan vara full av dammkvalster och mögel. De flesta madrasser är cirka fem till tio centimeter tjocka och gjorda av skumgummi med bomullsöverdrag. Kontrollera att madrassen inte innehåller giftiga kemikalier eller allergiframkallande medel. Den ska vara ganska fast för att barnets ansikte inte ska sjunka ner i den. En fast madrass underlättar också för barnet att ta spjärn och utvecklas motoriskt. Självklart får den inte heller vara för hård då den kan bli obekväm och öka risken för att barnet får platt bakhuvud.

När är det dags att byta säng?

Om barnet försöker klättra ur sängen på egen hand är det dags att ordna så att det kan ske smidigare. Ett alternativ är då att ta bort den ena långsidan, det går på vissa sängar. I annat fall är det dags att byta till en vanlig barnsäng utan höga kanter.

Märkning

En småbarnssäng ska vara permanent märkt med följande information:

  • namn, registrerat varunamn eller registrerat varumärke för tillverkare, distributör eller återförsäljare tillsammans med uppgifter som gör det möjligt att identifiera produkten
  • nummer och datum på den standard vars krav sängen uppfyller (EN 176)
  • en linje eller annan märkning på sängens sida för att indikera maximihöjd eller tjocklek på madrassen. Från madrassens ovansida till sängsidornas ovankant måste det, på den lägsta punkten, vara minst 20 centimeter. I annat fall riskerar barnet att ramla ur sängen.

 

 

Källor: Konsumentverket

Högt kolesterol påverkar möjligheten att bli gravid16 sep 2014 21:16

Svårt att bli gravid? En ny studie visar att högt kolesterol kan vara en bov i dramat.

 [ ... ]

Läs mer...
Gravid vecka för vecka14 sep 2014 08:08 Gravid vecka

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

 [ ... ]

Läs mer...
Viktigt meddelande: Stor uppdatering av sajten 3/9-9/903 sep 2014 09:29

Det har varit långa veckor tillsammans med programmerarna men idag börjar äntligen resan mot nya Barntotal.se. Vi förbättrar bland annat funktionaliteten och inför även en mobilsajt.

 [ ... ]

Läs mer...
Undvik gifter i barnmaten16 jun 2014 19:27
Undvik gifter i barnmaten

Att äta bra och nyttig mat är viktigt även när man är liten. Allt fler börjar laga sin egen barnmat för att veta exakt vad maten innehåller. 

Läs mer...
Gratislistan: Gratis produkter för gravida11 jun 2014 08:52
Gratislistan: Gratis produkter för gravida

Ekonomin är inte alltid på toppen för kommande och nyblivna föräldrar. Vi listar produkter och gravidpaket som är gratis för den som är gravid eller precis fått barn.

Läs mer...
Barnens topp-10 favoritparker i Stockholm 10 jun 2014 16:00
Barnens topp-10 favoritparker i Stockholm

Bor du i, eller ska du besöka Stockholm i sommar? Här hittar du roligaste hänget enligt barnen själva.

Läs mer...
Ursäkta röran - vi bygger om10 jun 2014 15:08
Ursäkta röran - vi bygger om

Semestern är snart här men inte på Barntotal.se. Just nu pågår ett omfattande förnyelsearbete, som tyvärr kan medföra vissa störningar. Men snart är det klart!

Läs mer...
Filt över barnvagnen kan bli en dödsfälla09 jun 2014 13:27
Filt över barnvagnen kan bli en dödsfälla

Vad du än gör i sommarvärmen så häng inte en filt över barnvagnen med bebisen i vagnen.

Läs mer...
Sagoläsning och workshop med återSKAPA på Malmö Stadsbibliotek09 jun 2014 07:50
Sagoläsning och workshop med återSKAPA på Malmö Stadsbibliotek

På tisdag den 10 juni gästar återSKAPA Malmö Stadsbibliotek mellan klockan 15 och 17. Då går det att lyssna på återSKAPAS bok "Sagan om de övergivna strumporna" i Sagogrottan.

Läs mer...
Kostnadsfri och likvärdig förskola i Västerås05 jun 2014 09:02
Kostnadsfri och likvärdig förskola i Västerås

De kommunala förskolorna i Västerås har valt att ta bort alla dolda kostnader. Det innebär att förskolorna, förutom den fastställda avgiften, är helt fria från andra kostnader. 

Läs mer...

 

Högt kolesterol påverkar möjligheten att bli gravid

Svårt att bli gravid? En ny studie visar att högt kolesterol kan vara en bov i dramat.

 [ ... ]

Gravid vecka för vecka Gravid vecka

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

 [ ... ]

Viktigt meddelande: Stor uppdatering av sajten 3/9-9/9

Det har varit långa veckor tillsammans med programmerarna men idag börjar äntligen resan mot nya Barntotal.se. Vi förbättrar bland annat funktionaliteten och inför även en mobilsajt.

 [ ... ]

Undvik gifter i barnmaten

Att [ ... ]

Ursäkta röran - vi bygger om

Semestern [ ... ]

Copyright 2005-2009 BarnTotal.se - BarnTotal 채r ett registrerat varum채rke