ellenblomw besvarade en diskussion
Namnlös användare besvarade en diskussion
Jag vill avregistrera mitt konto...
Adris har gått barntotal
ellenblomw besvarade en diskussion
Juryn har överlagt och de tre vinnarna är dragna. Ett stoooort grattis önskar hela redaktionen till....
mysan86 har gått barntotal
Fahlahl besvarade en diskussion
1. Emmet 2. Jag vill använda detta julrim för att ge bort The Ghost: En klapp med total oreda in...
Maria Hamlin besvarade en diskussion
Hej! Svaret är Emmet. Min 7-åriga son önskar väldigt starkt att få Star Wars paketet. Hamnar detta...

Tipsa

Tycker du sajten är grym? Tipsa dina vänner!

Klicka härAlla gravida kvinnor i Sverige erbjuds en ultraljudsundersökning, vanligtvis i vecka 18-20. Undersökningen används främst för att fastställa graviditetens längd, fostrets storlek och antal foster men man kan också se om fostret har grövre missbildningar.

Ultraljud är ljud med så hög frekvens att vårt mänskliga öra inte kan uppfatta det. Vid en ultraljudsundersökning används en ultraljudsgivare som sänder ut svaga ljudsignaler. De reflekteras på olika sätt av kroppens organ och vävnader. De reflekterade signalerna tas upp av en mottagare i ultraljudsgivaren och omvandlas av en dator till en rörlig bild som visas på en monitor.

Vad kan man få veta med hjälp av en undersökning?

Man kontrollerar antal foster, fostret eller fostrens tillväxt och mått samt graviditetens längd. Graviditetslängden får man fram genom att mäta huvudomfång och längden på lårbenet. Man kan se om fostret har några grövre missbildningar som till exempel vissa skelettavvikelser, en del missbildningar i inre organ, ryggmärgsbråck eller bråck i bukväggen. Man kan se mycket med ultraljud men det är omöjligt att hitta alla eventuella avvikelser. Det går inte heller att avgöra fostrets kön eftersom flickor och pojkar vid den här tidpunkten är mycket lika varandra. Eftersom tillväxten är nästan exakt lika för alla foster innan vecka 20 så blir tidsbestämningen med ultraljud bättre än om man beräknar den från menstruationens första dag, som ibland kan vara osäker. Det är viktigt att veta fostrets ålder om komplikationer skulle uppstå under graviditeten.

Olika typer

Det finns två typer av undersökningsmetoder:

  • Den vaginala undersökningen där ultraljudsgivaren förs in i slidan används normalt sett före vecka 16 eftersom man då kommer närmare livmodern med ultraljudsgivaren.
  • Den transabdominala undersökningen där ultraljudsgivaren läggs på magen används vanligen efter vecka 16.

När görs ultraljudsundersökningen?

I Sverige görs normalt en ultraljudsundersökning under graviditeten och den sker mellan vecka 18 och 20. I vissa fall görs ytterligare en eller flera. Det kan till exempel göras om man behöver kontrollera fostrets tillväxt, fostrets läge i livmoder, mängden fostervatten eller moderkakans kondition och läge. Det kan också göras på kvinnor som tidigare haft problem under graviditeten eller som befinner sig i en riskgrupp för olika typer av komplikationer.
I många andra länder utför man fler (upp till tre eller fyra) ultraljudsundersökningar som standard. Den första kan ske redan i vecka 7 för att säkerställa att det inte rör sig om utomkvedshavandeskap som kan vara livshotande för kvinnan.

Risker

Man känner inte till några risker, vare sig för modern eller för fostret, med att använda ultraljud.

Vem får göra ultraljud

Alla kvinnor har rätt till en ultraljudsundersökning i vecka 18–20.

Utökad ultraljud

I vissa fall, till exempel om ett tidigare test visat en förhöjd risk för att kvinnan ska föda ett barn med en sjukdom eller en skada, kan ett utökat ultraljud göras. Då tittar man extra noga på vissa detaljer. En utökad ultraljudsundersökning brukar ta minst  40 minuter. Man undersöker bland annat hjärnan, skallstrukturen, ansiktsstrukturen, hjärtat, magen, njurarna, levern, urinblåsan, diafragman, lemmarna, ryggraden och naveln. Det utökade ultraljudet görs vanligen i vecka 19 till 22. 

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Kate Fjeldseth, leg. ultraljudsbarnmorska

Källor: Karolinska Universitetssjukhuset, The Avenue Clinic, DrApplebaum.com

Logga in för att kommentera

Kommentarer

  • Inga kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev - barntotal.se

Du vet väl att du kan få rätt vecka från graviditetskalendern skickad till dig via e-post natten innan du går in i en ny vecka! Anmäl dig nedan så har du koll på läget! Tjänsten är helt gratis!

Välj nyhetsbrev:
Graviditetskalender Nyhetsbrev

Namn:


Epost:

Beräknad förlossning::

Jag vill ta emot erbjudanden från andra företag!

Prenumerera

Avsluta prenumeration 

Nytt i forumetFlicka blåser såpbubblor

Välj ålder:

 

 

Populära ämnen:

 

 

 

Slumpade bilder

Magen vecka 37+0

Bebis

Viktor <3

Jag

Min Älskling..

ros

mage2

Bella

 

Just nu

Copyright 2005-2009 BarnTotal.se - BarnTotal 채r ett registrerat varum채rke