Listeria ökar i frysta grönsaker

Du som är gravid ska passa dig för bakterien Listeria, en bakterie som en matsäkerhetsorganisation nu ser ökar i frysta grönsaker.

Matsäkerhetsföretaget Food Safety, som bland annat testar livsmedel och genomför inspektioner, har sett att förekomsten av bakterien Listeria ökar i frysta grönsaker, exempelvis broccoli. Listeria är en bakterie som framför allt är farlig för riskgrupper så som gravida, äldre och sjuka människor.

– Food Safety har sett att Listeria återkommande dyker upp i frysta grönsaker, som exempelvis fryst broccoli. Här har det handlat om frysta broccolibuketter som tinas och sedan används i sallader och andra kalla bufférätter. Rekommendationen är att även dessa buketter skall hettas upp och kylas ner ordentligt före servering, säger Lydia Banderby som är vd för Food Safety.

De går därför ut med en varning och några råd till dig som tillhör någon av riskgrupperna:

  • Se till att du äter upp maten i god tid, framför allt rimmade och gravade produkter med lång hållbarhet
  • Sköt om dina köksverktyg och håll skärbräda och knivar isär vid hantering i köket.
  • Se till att du sköljer alla grönsaker noggrant.
  • Värmebehandla alltid dina frysta grönsaker innan du äter dem.
  • Potatis och rotfrukter ska sköljas både före skalning och efter.