Gravid vecka 6

Gravid vecka 6 – Detta händer i magen

Gravid vecka 6 illustration

Under gravidvecka 6 växer hjärnan snabbt och formen av ett huvud börjar att synas. På huvudets sidor syns det som så småningom ska bli ögon. Matsmältningssystem och andningssystem bildas. Utvecklingen av organ fortsätter. Lever, bukspottkörtel och sköldkörtel står på tur att bildas. Små knoppar markerar embryots armar och ben och man kan se en svans. Struphuvud och inneröra börjar utvecklas. Mellan munöppning och hjärta växer sex utskott ut från halskotpelaren. I detta utvecklingsstadium liknar de mest fiskarnas gälar. Ett av dessa utskott kommer att bli underkäke, de andra kommer att bilda hals och ansikte. Moderkakan fortsätter att utvecklas men den kommer inte att ta över produktionen av hormoner förrän vecka 12 ungefär.

Annons

Annons

Längdmåttet på ett embryo kallas på engelska crown to rump (CRL). Man mäter alltså avståndet från huvud till stjärt. På svenska brukar man tala om sitthöjd.

Fostrets längd7 mm

Gravid vecka 6 – mamman

Många tycker att illamåendet blir värre den här veckan, eftersom hormonnivåerna stiger i kroppen. Du kan också vara extremt trött, förstoppad eller ha halsbränna. Det tillsammans med ömma värkande bröst kan göra att du känner dig allt annat än prima. Vårtgårdarna kan börja mörkna. Du behöver säkert också gå på toaletten oftare och det beror på hormonet hCG. Om du inte har gjort ett graviditetstest än bör du göra det nu för att vara helt säker på att du är gravid. Kontakta sedan din mödravårdscentral.

I mycket sällsynta fall drabbas kvinnor av utomkvedshavandeskap. Oftast märker man det runt vecka 6 och symptomen är blödningar eller kraftig smärta i buken. Tillståndet är mycket allvarligt, kvinnan kan i värsta fall förblöda. Kontakta sjukhus om du misstänker att du har drabbats av utomkvedshavandeskap. Vid kraftig buksmärta eller blödning, ring 112.

Gravid vecka 6 – partnern

Det kan vara roligt och spännande att göra graviditetstestet tillsammans. Ett positivt resultat kan vara svindlande men det kan också väcka oro om vad som komma skall, trots att ni kanske har planerat att bli med barn. Det kan ta lång tid innan befruktningen lyckas och för er som försökt länge kan ett negativt resultat vara mycket nedslående. Prata med varandra om hur ni känner.

Gravid vecka 6 – mödravården

Om graviditetsresultatet är positivt bör ni boka tid på mödravårdscentralen (MVC). Det första besöket brukar ske i vecka åtta till tio. Barnmorskan vill ha svar på många frågor. Hon kommer också att ge er mycket nyttig och viktig information. Det är bra om båda kan komma på det första mötet för det är lättare att komma ihåg allt som sägs om man hjälps åt.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons