Arbetsmiljöverket riktar allvarlig kritik mot Sveriges grund- och gymnasieskolor.
Arbetsmiljöverket har genomfört en treårig inspektion och resultatet är att elever och personal arbetar i en bullrig miljö bestående av hot och våld, dålig ventilation och med ohälsosam arbetsbelastning.
Enligt Arbetsmiljöverket gäller kritiken hela nio av tio inspekterade skolor. Totalt ska de ha inspekterat 30 procent av skolorna i landet, men mest troligt är att kritiken även gäller majoriteten av dessa.
– Vi kan konstatera att det inom skolan ofta finns brister när det gäller riskbedömningar och handlingsplaner. Skolornas egna system för att skapa en god arbetsmiljö måste kunna överleva långsiktigt. Det är en grundförutsättning för att förebygga arbetsolyckor och sjukdomar och skapa en trygg arbetsplats och skolmiljö, säger Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för tillsynen inom skolan.
Utöver brister i handlingsplaner och riskbedömningar är även den fysiska arbetsmiljön undermålig. Den dåliga luften uppges bero på överfulla klassrum.
Nu är det upp till politikerna att ta tag i bristerna.
– Eleverna är våra framtida arbetstagare och skolan är en av deras första arbetsplatser och bör kännetecknas av en sund och säker arbetsmiljö för både lärare och elever, säger Pia Zätterström, tillsynschef vid Arbetsmiljöverket.
Hej!
I måndags gick Arbetsmiljöverket alltså ut med ett pressmeddelande där man sa att nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön.
https://www.av.se/press/nio-av-tio-skolor-slarvar-med-arbetsmiljon/
Det märkliga är att ingen ifrågasätter Arbetsmiljöverkets roll och ansvar i den här situationen. Vad har man egentligen sysslat med på Arbetsmiljöverket de senaste tio åren eftersom man låtit situationen bli så allvarlig? Var finns de regelbundet återkommande kvalitativa tillsynerna som skulle förhindrat att så många skolor uppvisade de här bristerna?
I sammanhanget så finns i skolan 1.4 miljoner elever. Minderåriga som enligt arbetsmiljölagen ses som arbetstagare och med det omfattas av den. Men som saknar skyddsombud med juridisk rätt att agera vid allvarliga brister och som inte har fackliga företrädare. En skola med ”arbetstagare” som alltså är beroende av en kraftfull myndighet som tar sitt tillsynsansvar när det berör elevernas arbetsmiljö.
Men ingen har granskat hur man på Arbetsmiljöverket tagit det här tillsynsansvaret. Varför har inte Arbetsmiljöverket agerat när skolor anmälts när det berör allvarliga arbetsmiljöbrister som kunnat leda till att elever kan skadas och dö? Varför kan huvudmän, skolchefer och rektorer medvetet ljuga och fara med osanning till Arbetsmiljöverket rörande arbetsmiljöarbetet utan att man på Arbetsmiljöverket genomskådar det, agerar och straffförelägger? Hur kommer det sig att man på Arbetsmiljöverket missar uppenbara och tydliga arbetsmiljöbrister?
Hur kommer det sig att vi idag har en skola som via praktiken (APL och PRAO) leder ut elever på företag med allvarliga arbetsmiljöbrister men där man på Arbetsmiljöverket upptäcker det här men inte följer upp med att kontrollera vad för kontroller anvariga huvudmän och rektorer gjort av berörda arbetsplatser innan eleverna kommit ut på praktiken? Hur kommer det sig att vi har en skola idag som tillåter att elever kan utnyttjas, utsättas för övergrepp, skadas och dö utan att någon myndighet utreder varför det sker?
Hur kommer det sig att olyckor även med dödlig utgång inte anmäls till Arbetsmiljöverket eller Polisen? Hur kommer det sig att polisen inte har kompetens att förstå att olyckor i skolvärlden utgör arbetsplatsolyckor och med det skall utredas rörande om ett eventuellt arbetsmiljlbrott föreligger? Är det någon som granskat den juridiska straffpåföljden när ett barn omkommer i skolan jämfört med om en arbetstagare i skolan eller på ett företag, skadas och dör på grund av arbetsmiljöbrister? Varför hör vi inte talas om företagsbot på miljoner kronor när ett barn dör i skolan eller en verksamhet med kopplingar till skolan?
Varför inser ingen att vi haft en skola som varit i princip ”tillsynslös” under ett tiotal år, ja egentligen ännu längre vilket lett fram till den här situationen. Vem skulle våga flyga om flyget under samma tid varit tillsynslös och saknat en kraftfull och ansvarstagande tillsynsmyndighet? Varför inser ingen att när vi har en situation där nio av tio skolor uppenbart slarvar med arbetsmiljöarbetet så har vi en katastrofsituation där en haverikommision bör granska varför det har blivit så här…
André Braun