Friska foster aborteras av misstag

Feltolkade ultraljud samt dåliga rutiner leder till att helt friska foster aborteras. På flera av landets största sjukhus har man de senaste tre åren påträffat 24 fall där föräldrar skickats hem med besked om missfall när barnet i själva verket varit fullt friskt.
Gravid
Radioprogrammet Brunchrapporten som sänds i Sveriges Radios P3 har granskat Lex Maria-fall och anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Brunchrapporten konstaterar att 24 föräldrapar felaktigt fått beskedet att deras barn dött i magen.
27-åriga Karin gjorde en ultraljudsundersökning som visade att hennes barn inte längre levde. Hon litade inte på resultatet och vände sig därför till en annan läkare som slog fast att fostret var helt friskt och vid liv.
– Helt fruktansvärt, man kan ju inte skriva ut abortpiller till någon som har ett önskat foster i sin mage, säger Karin till Brunchrapporten.
I cirka hälften av de 24 fallen har kvinnorna tagit det rekommenderade abortpillret eller låtit sig skrapas, vilket lett till att fostret skadats eller dött. Vid inbokade återbesök har man sedan upptäckt att det som egentligen var ett friskt foster hade skadats kraftigt eller i vissa fall dött.
Enligt Harald Almström, ultraljudsexpert som skrivit riktlinjer för landets gynekologer, ska man alltid göra en andra kontroll när ett ultraljud visar att kvinnan fått missfall.
– Antingen kan man ta tillbaka patienten efter en vecka eller så har man två olika undersökare, säger han.
Men bara hälften av de tio sjukhus som programmet har granskat har som rutin att göra en andra kontroll innan kvinnan skickas hem med abortpiller.

Annons

Annons

Annons

Annons