Giftfri vardag för dig och bebisen (både före och efter graviditeten)

Så lever du så hälsosamt som möjligt under graviditeten och när bebisen är född.
Bebis provar mat
När du är gravid har du inte bara ansvar för ditt eget väl och ve, utan också för en annan liten individ. Många börjar tänka mer på vad de stoppar i sig under graviditeten, då det också påverkar fostret. Med tanke på hur mycket kemikalier som finns runt omkring oss och i maten vi äter, kan det vara bra att tänka på ett ekologiskt alternativ.
Det finns många små saker du kan göra för dig och bebisen för att leva ett ”renare” det vill säga ett mer kemikaliefritt liv både under och efter graviditeten. Undersökningar visar att nyfödda bebisar har i snitt cirka 200 olika kemikalier i sitt blod. Så det finns all anledning att försöka få ner denna siffra.

Annons

Annons


Lästips: Mosa, mixa och mumsa: Ekologisk barnmat


Börja med maten

Ett alternativ är att börja med maten. Att tänka på vad du äter och till exempel byta ut mot ekologiska produkter. Undvika processad mat och ta en titt på innehållsförteckningen för att se vad maten egentligen innehåller. Sådant du äter och dricker ofta, kan med fördel bytas ut mot ekologiskt, till exempel kaffe och mjölk. Frukt och grönt är bra att äta mycket som gravid. Byt gärna till ekologiskt, då många frukter kan innehålla rester av besprutningsmedel. Det kan kännas skönt att undvika i den mån det går. Idag finns det bra utbud av ekologiska produkter i affären.
Det är inte bara genom maten vi utsätts för kemikalier. Många av hygienprodukterna vi använder innehåller mycket kemikalier. Så det kan vara värt att ta en funderare på vad du använder för produkter på huden, ett organ som tar upp mycket av olika ämnen. Deodorant, schampo, lotion, tvål, smink, hårspray med mera. Tillsammans blir det en hel del produkter, som det är lätt att byta ut till mer hudvänliga alternativ. Oftast är det enklare än man tror.

Bebisen har anlänt

När bebisen väl kommit är det bra att redan vara inne i ”tänket”. Det finns en hel del att göra för att skona de små liven från allt för mycket kemikalieexponering. Att undvika det helt är svårt, men det finns många saker man enkelt kan göra om man bara är uppmärksam. Att göra något är bättre än inget, och varje sak man gör är en förbättring, både för din bebis och miljön.
Bebisens hud är mycket känslig. Att ärva bebiskläder från vänner eller syskon är en bra idé, då har kemikalierna, och kläder innehåller en hel del, hunnit tvättas ur. Tvätta kläder och lakan med milt tvättmedel. Har du köpt nya produkter – vagn, sängkläder, madrass med mera – tänk på att vädra dem väl innan de används.


Lästips: Mosa, mixa och mumsa: Ekologisk barnmat


Visst vill man göra barnrummet fint? Många målar om innan bebisen kommer. Använd gärna färg som är miljömärkt och måla i god tid innan och vädra ut rummet ordentligt.
Tvättlappar med parfym eller våtservetter bör undvikas, de innehåller konserveringsmedel. Istället kan du använda tvättlappar av papper eller tyg. Blöjor finns som är miljömärkta. Ännu bättre är tygblöjor, vissa kombinerar och använder både och.
Ja, det finns mycket du kan göra för en mer giftfri vardag för bebisen och dig. Enkla saker som gör stor skillnad. Vill du veta mer finns mycket information på nätet och en hel del böcker har skrivits i ämnet.

Annons

Annons