Tre smarta tips som underlättar första tiden som mamma

Passa på att förbereda inför bebisens ankomst redan under graviditeten. Här kommer tips på hur du kan underlätta för din första tid som förälder.
Förbered för din bebis ankomst. Upphovsrätt: Elina Blom
Så har du äntligen fått svaret du väntat på, det lilla strecket på stickan är blått – du är med barn! Nu väntar en tid med målning av barnrummet i glada och icke-allergiframkallande färger, instagramma bilder på babybulan och shoppa skor till små babyfötter.
Men det finns också andra förberedelser du kan göra inför den nya familjemedlemmens ankomst. Inom några månader kommer du nämligen att vara fullt upptagen med ett spädbarn som ska matas, nattas, tröstas och bytas blöjor på.
Vi på Barntotal.se ger därför här några tips på smarta förberedelser du kan göra redan under graviditeten, och som kommer att underlätta dina första månader som förälder!
Barnsäkra hemmet
Babysäkra ditt hem. Det tänker du kanske är något du kan göra senare, den första tiden är ju bebisen ändå inte särskilt mobil. Fel tänkt!
Den första tiden med spädbarn kommer du a.) vara helt inne i en babybubbla, där inget annat än din fjuniga bebis spelar någon som helst roll och b.) kommer du vara så uttröttad att om du får en ledig stund kommer du att vilja ägna den åt att sova. Eller ta en dusch. Eller gå på toaletten. Inte att barnsäkra vägguttag.
Läs mer om barnsäkring i den här artikeln.
Fyll frysen
Det är inte bara ditt barn som behöver äta, även du behöver näringsrik mat för att må bra och ge ditt barn de näringsämnen det behöver genom amningen.
Tyvärr finns kanske varken tid eller ork till några kulinariska utsvävningar när barnet är nyfött, så se till att förbereda med mat som går snabbt och lätt att värma, men som också är nyttig. Men strunta i fryspizzorna och fyll istället frysen med portions-förpackningar färdiga för kastrullen eller mikrovågsugnen, till exempel soppor och grytor med mycket grönsaker och proteiner.
Är du osäker på vad du kan äta och vad du bör undvika som gravid och under amning kan du läsa vidare hos Livsmedelsverket.
Plugga på
Inte för att du inte är en bra förälder utan studier – människor har tagit hand om sina barn i alla tider utan några större förkunskaper. Men för att DU ska känna dig trygg och inte oroa dig i onödan kan det vara en god idé att använda sin graviditet till att läsa på om tiden som kommer.
Fundera över vad du vill lära dig mer om och vad du är nyfiken på – och läs om detta i böcker, på hemsidor och diskussionsforum på nätet. Det ska vara roligt att lära sig, inte kravfyllt.
Fundera också över vad som gör dig osäker i ditt kommande föräldraskap, och som du skulle känna en trygghet att ha stöd utav i din bokhylla. Kanske ett uppslagsverk om barnsjukdomar och dess symptom eller hur man gör första hjälpen på en bebis? Eller en kokbok för barnmat? Oavsett vilket så kan det vara en trygghet i att ha några babyböcker hemma i bokhyllan – så ta en titt på utbudet nästa gång du är i din bokhandel!
Här är några av våra favoritböcker som du kan kolla in
Våga vara vuxen: bli en bra förälder
I huvudet på din bebis: Om barns utveckling och behov (En handbok)
Boken om babytecken: en guide till tidig kommunikation med din bebis
En mamma blir till: för alla som längtar, väntar och ska föda en bebis
Första måltidsboken: en kokbok för hungriga barn och deras föräldrar

Annons

Annons

Annons

Annons