Julmat och Graviditet

julmat_small2.jpgNu när det närmar sig jul och julbord så undrar många vad man får och inte får äta av julmaten. Man har länge varit strikt med kost och förbud mot godsaker, men med hjälp av rekommendationer från livsmedelsverket och kunskap om näringslära kan man släppa lite på matnojan och njuta av julmaten! 

Annons

Annons

julmat_big.png 
 
Nu när det närmar sig jul och julbord så undrar många vad man får och inte får äta av julmaten. Man har länge varit strikt med kost och förbud mot godsaker, men med hjälp av rekommendationer från livsmedelsverket och kunskap om näringslära kan man släppa lite på matnojan och njuta av julmaten! 
  
Det mesta av julmaten kan avnjutas i lugn och ro. Alla typer av sill, julskinka, Janssons, grönsaksrätter och lutfisk kan du äta med gott samvete. Det man ska vara uppmärksam på är delikatessostar, charkvaror, pateer och gravade fiskar då saker så som upphettning, frysning och pastörisering spelar roll. 
 
Riskerna med just listeria och rå fisk har varit på tapeten länge men nu vet man att man kan äta både sushi, rökt fisk och gravad lax om dessa är färska. Det är vakuum packade fiskar helst man ska undvika att äta samt råa eller rökta då riskern för listeria bakterien är högre. Livsmedelsverket ger alltså godkännande för sushi, gravad lax och rökt fisk om dessa är färska. Mögelost av alla slag går att avnjutas om de hettas upp (70 grader eliminerar listeria bakterien) så som tex. i såser eller mumsig brietårta. Mozzarella, halloumi och fetaost går bra om de är pastöriserade. Salami, parmaskinka eller andra lufttorkade delikatesser går bra då de fryses i minst tre dygt vilket tar kål på de eventuella bakterier. 
 
Sill, anjovis och lutfisk går bra att äta. Korv, leverpastej (undvik pastej i lösvikt) och köttbullar går utmärkt men tänk på att hetta upp korv och köttbullar för att vara på den säkra sidan. 
 
GOD JUL och njut nu av all mat!
 

Annons

Annons