Så skyddar du barn i solen

barn solskyddNu när sommaren närmar sig är det viktigt att tänka på hur du skyddar barnen från solen. Visst är det härligt, och hälsosamt, att vistas utomhus. Barnen behöver dessutom en lagom dos av solljus. Men det blir lätt för mycket. Följande tips hjälper att vara på den säkra sidan i sommar.

barn solskydd  
Nu när sommaren närmar sig är det viktigt att tänka på hur du skyddar barnen från solen. Visst är det härligt, och hälsosamt, att vistas utomhus. Barnen behöver dessutom en lagom dos av solljus. Men det blir lätt för mycket. Följande tips hjälper att vara på den säkra sidan i sommar.
För mindre barn är det extra viktigt att skyddas mot solen. Även om det är hälsosamt för barnen att vistas utomhus i dagsljus så bör barn inte vistas i direkt solljus särskilt länge. Inte mer än en halvtimma är vad som rekommenderas av läkare. För mycket sol under uppväxten kan leda till skador senare i livet. Därför är det viktigt att tänka på hur man skyddar barnen från solen.
Det finns flera bra sätt att skydda sig mot solen. Allmänt är barnens kläder bästa solskyddet, men solskyddskrämer kan vara ett bra komplement. Läs mer nedan.

Solskyddskräm

Solskyddskrämer är ett bra komplement då man skyddar barnen från solen. Fördelen är att man kan använda solskyddskrämen på områden som är svårt att skydda med plagg, som tex. händerna eller ansiktet.
Ska man komplettera med solkräm ska man använda ett tjockt lager och applicera minst var tredje timma eller efter bad.  Smörj barnet 30 minuter innan ni går ut, och smörj solstift med faktor minst 20-25 på läpparna.
Det finns speciellt anpassade solskyddskrämer för barn. Dessa krämer innehåller mindre kemikalier som minskar riskerna för allergier. Välj en solskyddskräm som inte innehåller zinkoxid, som exempelvis Hamilton Toddler SPF 50+.
Tänk på att för barn under 1 år bör kläder/filt i första hand vara barnens solskydd, inte solskyddskräm. Ämnen som finns i solskydd kommer in i kroppen. Dessa är inte skadliga för vuxna, men kan vara svåra för barn att bryta ner. Det är oklart hur pass väl barn bryter ner ämnen som finns i solskydd, men överlag är det fastställt att barn under 1 år bör inte smörjas in i solskyddskräm. För barn under 1 år bör man skärma av solen och skydda med kläder.

Skärma av solen

Spädbarn ska aldrig utsättas för direkt solljus. Därför bör solen skärmas av med hjälp av tex en filt eller parasoll. Eftersom solens strålar reflekteras av molekylerna i luften så är risken stor att spädbarn får på sig solstrålar även om de är under en parasoll. Placera därför inte barnvagnen i direkt solljus, utan ställ den i skugga och använd även kläder och filt som skydd även i skuggan. 

Kläder och solskyddsfilt

Förutom de självklara skydden mot solen såsom parasoll och barnvagnsskydd, så är barnets kläder det bästa skyddet mot solen. Tänk på att ha en solhatt på barnet för att skydda huvudet, och gärna luftiga kläder som täcker ända ut till händer och fötter. 
För de allra minsta barnen (under 1 år) kan det vara svårt att hitta en solhatt som passar och som faktiskt sitter kvar på bebisen. Därför är bebisens kläder viktiga även i dessa fall. Ett tips är att ta hjälp av en solskyddsfilt. Solskyddsfilten är speciellt anpassad för att blockera ut solens UVA och UVB strålar, och är effektiv till över 50spf vilket motsvarar ett skydd som mot 98% av solstrålarna. 
Just nu har SveaBarn en kampanj på Solskyddsfilten för 299 kr (ord. pris 349 kr)
 

Allmänna tips 

  • Utsätt inte spädbarn för direkt solljus
  • Barn bör ha på sig hatt och tröja när de leker i solen
  • Ha på solglasögon på barnet om möjligt
  • Komplettera med solskyddskräm på platser där kläder inte skyddar
  • Låt barnen leka i skuggan
  • Vistas inte i solen under lunchtimmarna (kl 11:00–15:00) då solen är som starkast