Amningsproblem för barnet

De flesta har något problem med amningen i början och det krävs rätt teknik, envishet och självförtroende för att lyckas.
Många som inte själva har barn tror att det bara är att stoppa bröstet i munnen på bebisen och sen sköter amningen sig själv. Faktum är att de allra flesta har något eller några problem med amningen i början. Det krävs både envishet, rätt teknik och självförtroende för att lyckas men de allra flesta kommer över problemen ganska snabbt även om de kan kännas tunga i början.
Här tips på hur du löser de vanligaste problemen:

Annons

Annons

Sugstrejk

Det händer att barnet avvisar bröstet. Försök att skapa lugn och ro runt barnet. Vagga och trösta bebisen om han eller hon skriker. Prova också att byta blöja eller att rapa barnet en extra gång. Luft i magen kan ge mättnadskänsla. Avvisningen kan också bero på att barnet har fått napp för tidigt eller att det har flaskmatats tidigare. Att suga på flaska och att suga på bröst kräver två helt olika tekniker – det kan förvirra barnet. Undvik därför napp och flaskmatning tills amningen känns helt trygg. Undvik också starkt doftande tvålar, parfym, deodoranter och tobaksrök. Starka dofter kan också göra att barnet inte vill äta.

För lite mjölk

Om du har för lite mjölk beror det troligen på att du har fel teknik när du ammar. Då stimuleras inte mjölkproduktionen tillräckligt. Det kan också bero på stress, oro eller sjukdom. Om du misstänker att det beror på stress eller oro bör du och barnet dra er undan omvärlden ett tag och låta pappan, någon släkting eller nära vän sköta allt det praktiska hemma. Försök att amma oftare och var noga med att du själv dricker när du är törstig. I sällsynta fall räcker inte kvinnans mjölkproduktion till. Kontakta då mödravårdscentralen för hjälp.

För mycket mjölk

För mycket mjölk är oftast ett problem i början av amningen innan kroppen vet hur mycket mjölk som efterfrågas. Om barnet kräks, har ont i magen eller har lös avföring kan det bero på att det får mjölken för snabbt eller i för stor mängd. Magontet kan ibland förväxlas med kolik. Om barnet är ovanligt skrikigt:

  • Känn på dina bröst. Om de verkar spända kan du prova att mjölka ur lite, innan amningen påbörjas, för att lätta på trycket.
  • Du kan också prova att amma liggande istället – då rinner mjölken långsammare.
  • Rapa barnet extra noga.

Magknip och gaser

Om barnet skriker ovanligt mycket kan det också bero på att det inte får suga färdigt på ett bröst innan du ger barnet det andra. Den första mjölken innehåller mycket mjölksocker (laktos) som i för stor mängd kan ge en del barn magknip. Låt barnet suga färdigt på ett bröst i taget eftersom den feta mjölken kommer i slutet av amningen. Rapa barnet extra noga och prova att ge babymassage. Bebisen kan också få magont av något som du äter. Prova att äta mindre socker och undvik mat som ger mycket gaser i magen, som till exempel bönor och kål.

Fördröjd amningsreflex

Ibland händer det att barn behöver lite tid på sig innan de börjar amma. Har barnet svårt att suga får du mjölka ur för hand och ge mjölken med en kopp tills barnet har lärt sig suga själv. Prata med sköterskorna på förlossningsavdelningen så hjälper de till att hitta en bra strategi för urmjölkning och amningsträning inför hemgången.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons