Amningsproblem för mamman

De vanligaste amningsproblemen är såriga bröstvårtor och bröstinflammation, även kallad mjölkstockning. Oftast beror båda problemen på felaktig sugteknik men de kan också ha andra orsaker.
Det är vanligt att barnet bara suger på själva bröstvårtan och inte hela vårtgården. Då kan problem med såriga bröstvårtor och mjölkstockning uppstå. Läs vår artikel ”Så här ammar du”. Länk finns längre ned på sidan. Dock kan det finnas andra orsaker till problemen.

Annons

Annons

Såriga bröstvårtor

Kan bero på (förutom fel sugteknik):

  • att du tvättar brösten med tvål och vatten för ofta så att vårtan blir uttorkad
  • att vårtan inte får lufttorka efter amningen
  • att behån eller inläggen har blivit fuktiga.

Det finns kräm att smörja in såriga bröstvårtor med. Du kan också klämma ut några droppar bröstmjölk efter amningens slut och smörja in vårtorna med. Bröstmjölken innehåller fett som gör huden smidig. Den bidrar också till läkningen och skyddar mot infektioner. Låt sen bröstvårtorna få lufttorka och använd alltid torra inlägg i behån. Använd helst inlägg av ylle med lanolin och inte pappersinlägg. Det finns också speciella bröstvårtsluftare som man lägger i behån så att bröstvårtorna får ligga fritt och läka. De brukar bli bra efter några dagars behandling men det kan göra rejält ont innan de läker.
Om såren inte läker kan det bero på att barnet har så kallad torsk i munnen. Det är en ofarlig svampinfektion som kan ses som en vit beläggning på tungan. Tala i så fall med barnavårdscentralen (BVC). Undvik bakterier på dina bröstvårtor genom att vara extra noggrann med handhygienen innan du berör dem.

Bröstinflammation (mjölkstockning)

Kan bero på (förutom felaktig sugteknik):

  • att barnets tillgång till bröstet är begränsad – prova att amma lite oftare
  • att brösten inte töms tillräckligt – om bröstet fortfarande känns hårt efter amningen kan du mjölka ur det ytterligare
  • att du under amningen trycker med fingrarna mot bröstet
  • att du använder hårt åtsittande behå eller kläder
  • att brösten utsätts för kyla eller drag
  • tillfällig stress eller oro.

Bröstinflammation kan ge hög feber med rodnad och svullnad. Det kan också vara mycket smärtsamt. Massera bröstet lätt och mjukt där stockningen sitter, gärna under en varm dusch eller i ett varmt bad. Du kan också försiktigt massera bröstet medan du ammar. Värm brösten före amning eller urmjölkning med fetvadd eller ylleinlägg. Vila till sängs och fortsätt att amma. Kontrollera att du ammar med rätt teknik. Om det inte blir successivt bättre inom ett par dagar ska du kontakta sköterskan på BVC eller på förlossningsavdelningen.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons