Så här ammar du

Vilken teknik ska jag använda när jag ammar? Hur ofta ska jag amma? Ska jag ge ett bröst i taget eller inte? Svaren på dessa frågor samt goda råd kan du läsa om här.
Ammande bebis
De flesta experter är eniga om att bröstmjölk är att föredra framför bröstmjölksersättning. Förutom att barnet får trygghet och närhet får det också viktiga antikroppar från modern som skyddar barnet mot infektioner under de första levnadsmånaderna. Vissa studier tyder också på att amning kan motverka fetma i vuxen ålder och att det kan hjälpa till att förhindra eller skjuta upp allergier. Dessutom är mjölken lagom varm, hygieniskt förpackad och du har den alltid med dig.
De allra flesta kvinnor kan amma. Att mamman inte producerar någon mjölk eller för lite mjölk är mycket ovanligt. Bröstens storlek spelar ingen roll för mjölkproduktionen. Det är vanligt att kvinnor känner oro inför amningen. Och det är inte så konstigt när pressen på att lyckas är så stor. Du är inte ensam om du har svårt att komma igång med amningen men med rätt teknik, lite envishet och stöd från omgivningen brukar eventuella problem lösas efter ett litet tag. Det kan dock ta ett par veckor innan amningen fungerar bra.
Amningen börjar redan på förlossningskliniken. Direkt efter förlossningen är barnet vaket och letar efter bröstvårtan. Om man försiktigt ger lite hjälp genom att stödja det under fotsulorna kan det kravla sig från magen upp till bröstet. Här kommer barnet att leta efter bröstvårtan. Det kan barnet hålla på med i upp till en timme innan det hittar rätt och försiktigt börjar suga. Ibland suger det inte alls men de flesta barn brukar suga på mammas bröst första gången inom det första dygnet. Det kan dock ta längre tid, ibland upp till tre dagar. Som nybliven mamma får du hjälp av barnmorskan på BB att komma igång med amningen.
De vanligaste problemen vid amning så som såriga bröstvårtor och mjölkstockning beror oftast på felaktig teknik. Därför är det självklart viktigt att du lär dig att amma rätt.

Annons

Annons

Amningens olika faser

 • Signalfasen innebär att barnet visar tecken på att vilja suga genom att föra händerna till munnen, smacka och samtidigt vrida huvudet åt sidan. Om du inte förstår dessa signaler kommer barnet att börja skrika och då kan det vara svårare att få barnet att suga. Trösta och lugna barnet tills det vill prova igen.
 • Under sökfasen stryker barnet med läpparna över bröstvårtan och efter en stund gapar det stort för att få tag om bröstet. Underlätta för barnet genom att hålla det tätt intill dig.
 • Under sugfasen börjar barnet att suga korta snabba tag för att få igång utdrivningen av mjölk. När den väl kommer suger det lugnare och längre. Barnet brukar suga tre till fyra tag och därefter vila några sekunder innan det suger igen. I början kan det vara ganska smärtsamt när barnet suger.
 • Eftersugningsfasen gör barnet lugnt och avslappnat. Ofta somnar det efter en liten stund.

Amningsställningar

Det är viktigt att både barnet och du har rätt position för att amningen ska fungera bra. Det finns i huvudsak två ställningar – sittande och liggande.
Sittande: Sätt dig bekvämt med stöd för rygg och armar. Lägg gärna en kudde bakom din rygg och en kudde i knäet så att barnet ligger i rätt höjd. Lägg barnet tätt intill dig med barnets mage mot din mage. Stöd barnets nacke och rygg med din ena underarm. Stöd stjärten med den andra handen. Luta barnets huvud lite bakåt så att barnets ansikte inte pressas mot ditt bröst. Då är det lättare för barnet att andas genom näsan. Håll barnets huvud lite högre än barnets fötter. Håll det tätt emot dig så att munnen berör vårtan. Då känner barnet doften av din hud och din bröstmjölk. Invänta ”det stora gapet” under sökreflexen och pressar då snabbt och lätt in din bröstvårta i barnets mun genom att föra barnet närmare dig.
Liggande: Lägg dig som ett Z med den undre armen under dig. Dra tillbaka dina lår och den övre skuldran. Lägg ditt barn emot dig som vid sittande ställning.
Om barnet inte vill suga kan du stimulera det genom att pressa ut några droppar mjölk och sen föra din bröstvårta över barnets läppar.
Barnet ska ha ett rejält tag med munnen om bröstvårtan och en stor del av vårtgården för att kunna suga bra. Munnen ska vara ”full av bröst” så att käkmusklerna arbetar ända upp till öronen. Rätt tag om bröstet är också viktigt för dig, annars kan du få såriga bröstvårtor eller mjölkstockning.

Tips

 • För barnet till bröstet, inte tvärtom.
 • Om barnet börjar skrika, ta upp och lugna det innan ni försöker igen.
 • Lägg barnet framför bröstet, inte i armvecket.
 • Ha barnet vänt mot dig och tätt intill dig.
 • Undvik för mycket kläder och filtar.
 • Om du behöver stödja bröstet så se till att du inte har några fingrar i närheten av vårtgården. Stöd försiktigt med handen under bröstet.
 • Om brösten är så spända att barnet har svårt att få tag i dem, mjölka ur lite.
 • Barnet ska inte ligga med ryggen nedåt, ryggen ska vara rakt ut.
 • Tryck barnets huvud mot bröstet innan det gapar.
 • Undvik starka dofter som deodoranter, parfym eller tobaksrök.

Hur ofta ska jag amma?

Låt barnet suga så ofta och så länge det vill, bara det känns bra för dig. Avbryt inte amningen så länge barnet suger. Mjölken tar inte slut, för ju oftare du ammar desto mer mjölk produceras. Under de första veckorna äter barnet mellan fem och tolv gånger per dygn. Amma ditt barn efter behov, dag som natt. Efter en tid brukar de flesta barn äta sex till åtta gånger per dygn.

Ska jag ge ett bröst i taget eller inte?

Låt barnet suga klart på ett bröst, det vill säga tills det släpper taget eller somnar. Nästa gång barnet vill äta ger du det andra bröstet. Om barnet suger det ena bröstet tomt och fortfarande är hungrigt ska du självklart ge det andra bröstet direkt. Genom att ge ett bröst i taget får barnet i sig mer av den feta mjölken som kommer mot slutet av amningen. Risken för att barnet får magknip minskar också eftersom den första mjölken innehåller mycket mjölksocker (laktos). För dig minskar risken för bröstspänningar om du ger ett bröst i taget.

Viktigt

För att undvika bakterier på dina bröstvårtor ska du vara extra noga med handhygienen innan du tar på dem.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons