Att ta tempen med en febertermometer

Febertermometer

Lär dig att ta temperaturen på ditt barn och vilka för- och nackdelar som finns med olika typer av termometrar.

Annons

Annons

Rektaltermometer

Den mest exakta temperaturmätningen görs alltid med en rektaltermometer i barnets ändtarm. Använd en digital termometer som snabbt visar resultatet av mätningen. Moderna termometrar ger en korrekt avläsning inom 30 sekunder. Smörj spetsen med lite vaselin och för in den 1½-2 cm i barnets ändtarm. Rengör termometern med tvål och vatten efteråt. Den finns också tunna små plastpåsar att trä över termometern. Dessa slängs efter användandet.

Örontermometer

Örontermometrar är snabba och lättanvända men har många nackdelar. De kan inte användas till små barn eftersom deras hörselgångar är för trånga, de kan inte användas när barnet har öroninfektion och de är inte helt tillförlitliga som mätinstrument. Följ bruksanvisningen noga och gör tre mätningar i varje öra och räkna med den högsta temperaturen.

Muntermometer

Muntermometrar är inte att rekommendera för små barn eftersom de kan bita sönder dem och få delar i halsen. Dessutom tar mätningen 2-3 minuter och det är svårt att få små barn att sitta stilla så länge.

Panntermometer

Panntermometrar bedömdes tidigare som inte tillförlitliga och rekommenderades därför inte. Med åren så har även dessa termometrar blivit betydligt bättre.

Övriga

Det finns också termometrar som ska placeras i armhålan. De är inte heller att rekommendera för små barn eftersom de sällan kan sitta still tillräckligt länge. Mätningen tar cirka tio minuter.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons