Skydda ditt barn mot sommarfarorna

Barn på äng

Sommaren är härlig och innebär mycket lek och skoj för barnen. Med till sommaren hör också getingar, giftiga svampar, badalger med mera. Läs hur du skyddar ditt barn mot de vanligaste sommarfarorna och vad du behöver i ditt husapotek.

Annons

Annons

Skrubbsår

Ett skrubbsår uppstår när man ramlar eller gnider mot något och det yttre hudlagret skavs av. Det är viktigt att rengöra skrubbsår ordentligt, annars kan smuts och skräp i såret orsaka infektion.

Geting- och bistick

Ett geting- eller bistick ger sällan några problem för barnet så länge sticket inte är i munhålan eller svalget. För de flesta ger sticket lokala besvär som svullnad och klåda runt själva sticket. Vissa barn kan dock få en allergisk reaktion.

Förgiftning växter

De flesta tillbud innebär ingen eller liten risk för allvarlig förgiftning och de behöver inte åtgärdas – men ibland kan det vara lämpligt att ge lite dryck eller medicinskt kol. I sällsynta fall kan observation eller behandling på sjukhus behövas.

Huggormsbett

Varje år drabbas 25 barn i Sverige av allvarliga symptom efter huggormsbett. Ett barn som blivit bitet av en huggorm ska alltid observeras på sjukhus. Lär barnet att använda gummistövlar i skog och mark eftersom de kan skydda mot ormbett. De flesta blir bitna i foten eller ankeln.

Läs mer om huggormsbett hos barn.

Förgiftning svamp

Om barnet har smakat på någon enstaka svamp som växer i gräsmattan på tomten är det ofarligt. I skog och på naturtomt finns det dock många giftiga arter.

Läs mer om barn som får förgiftning av svamp.

Alger i badvatten

Det finns många olika typer av alger – de flesta är inte giftiga för människan. Det går inte med blotta ögat att avgöra om algerna utgör en hälsorisk eller inte. De så kallade blågrönalgerna är egentligen inga alger utan encelliga mikroorganismer, cyanobakterier. Det är främst de som ställer till problem och gör oss sjuka.

Läs mer om alger i badvatten.

Solen

Sol och varmt väder är härligt att vara ute i, både för barn och vuxna. Men solen kan också vara skadlig för ditt barn. Lär dig att skydda barnet från solen.

Läs mer om solskydd för barn.

Husapotek

Det är viktigt att ha ett eget litet husapotek för att snabbt kunna lindra sjukdomsbesvär.

Läs mer om att ha husapotek hemma.

Annons

Annons