Sömn hos barn

Barn som sover

För barn är sömnen ett viktigt tillfälle att växa, utvecklas och återhämta sig. Men det är inte alltid lika smidigt med sömnen som man kanske önskat sig. I denna artikel kan du läsa mer om sömn, hur mycket sömn barn i olika åldrar behöver och även få tips på produkter som gör sömnen enklare och tryggare.

Annons

Annons

För barn är sömnen ett viktigt tillfälle att växa, utvecklas och återhämta sig. Men det är inte alltid lika smidigt med sömnen som man kanske önskat sig. I denna artikel kan du läsa mer om sömn, hur mycket sömn barn i olika åldrar behöver och även få tips på produkter som gör sömnen enklare och tryggare.

Sömn är viktig för barns utveckling

God och tillräcklig sömn är en viktig del av barn utveckling. Kroppen och hjärnan växer under sömnen och därför är det speciellt viktigt för mindre barn att få den extra sömnen som de kräver. Det kan till och med vara skadligt för barn om de inte får tillräckligt med sömn. Immunförsvaret hinner arbeta under sömnen och håller kroppen frisk. Dessutom är sömn viktig för att reglera aptiten hos barn och studier visar att goda sömnvanor minskar risken för övervikt. Får barn inte tillräckligt med sömn riskerar de att lättare bli sjuka, koncentrationsförmågan försämras och de blir oftast lätt-irriterade och ledsna.

Hur mycket sömn behöver barn?

Barn behöver mer sömn är vuxna. Förutom att sova längre under natten behöver barn sova ett antal timmar under dagen. Sömnen hjälper barnen att återhämta sig och växa.Det finns generella riktlinjer på hur mycket sömn barn behöver. Följande tabell är från BabyCentre. Barn är olika och kan behöva något mer eller mindre sömn än vad som visas i tabellen. Dessutom är sömnen oregelbunden i början men blir mer regelbunden i takt med att barnet blir äldre. Antal sömnperioder under dagen visas inom parantes.

ÅlderNattetidDagtidTotalt antal timmar
 1 månad88 (3)16
 3 månader106 (3)16
6 månader114 (2)14
9 månader113 (2)14
12 månader11 1/22 1/2 (2)14
18 månader11 1/22 1/2 (1)14
2 år112 (1)13
3 år10 1/21 1/2 (1)12

Sömn hos spädbarn

Nyfödda barn behöver i snitt 16-19 timmars sömn. Redan under graviditeten börjar barnet sin dygnsrytm mellan vakenhet och sömn. De första månaderna är sömnen oregelbunden. Spädbarn har vid det här laget inte fått igång den dygnsrytm som de flesta vuxna har. Men så småningom börjar barnets biologiska klocka komma igång och börjar sova längre på nätterna när det är mörkt och mindre under dagarna när det är ljust. Om barnet har svårt att sova kan det bero främst på hunger, men också klåda eller magont.

Sömn och plötslig spädbarnsdöd

Spädbarn ska sova på ryggen för att minska risken med plötslig spädbarnsdöd. Detta rekommenderas av flera organisationer, bland annat landstingen. Att sova med spädbarnet i samma säng kan öka riskerna för plötslig spädbarnsdöd och bör undvikas, även om man som ny förälder gärna vill sova i nära barnet.

Givetvis är det bra att ha barnet nära sig om nätterna (med barnet i sin egen säng) så att man kan titta till dem och höra om de vaknar eller skriker efter något. Väljer man att sova med barnet i samma säng är det viktigt att se till att barnet har gott om utrymme och att det absolut inte ligger täcken och kuddar över barnets ansikte.Det finns bra produkter som man kan använda om man vill sova med barnet i samma säng, t.ex. ett babynest.

Ett andningslarm är även att rekommendera. Med ett andningslarm får du som förälder trygghet i att du får ett larm om barnet slutar andas eller andas oregelbundet. Snuza andningslarm är ett av de bättre andningslarmen på marknaden. Andningslarmet fästs på blöjan och ger en signal om barnet inte andas under ett antal sekunder (tiden går att ställa in).

Sömn hos barn mellan ett och tre år

Barn mellan ett och tre år sover något mindre än spädbarn. Vanligtvis behöver de mellan 12-13 timmar sömn. Ju äldre de blir desto mindre sover de under dagen. Oftast går man ner till endast en tupplur under dagen efter två år, men helst inte på sent på eftermiddagen nära inpå nattssömnen då det kan vara svårt för barnet att somna på kvällen. Sömnrutinerna ändras under denna åldern.

Barn runt 2-3 år börjar bli mer självständiga och tidvis trotsiga vilket kan göra det svårt att få dom att somna när man själv vill. Här gäller det att vara tålmodig och inte vara alltför hård med at tvinga barnet att sova. Man kommer långt med en trevlig kvälls- och nattrutin som gör att barnet känner sig tryggt och omhändertaget. Det är speciellt viktigt att få in en sådan rutin med barn i denna ålder då de oftast kan börja känna separationsångest när det kommer till sömn.

Det är väldigt vanligt att barn vill sova i föräldrarnas säng på grund av rädsla, men rädslan är en naturlig del av barnets utveckling och går så småningom över. Återigen så bör man sträva efter en en trevlig atmosfär och rutin på kvällen.

Tips och råd vid barn sömn

  • Vänj barnet successivt med att somna in själv utan kroppskontakt.
  • Sova med barnet i samma säng, men inte med barn som är under 4 månader då risken för plötslig spädbarnsdöd ökar.
  • Prova speciellt anpassade sovkuddar.
  • Se till att miljön är optimal för sömn: nedsänkt belysning, svalt rum omkring 19 grader och bekväm madrass.

Annons

Annons