Sportlov: 7 tips på aktiviteter med barnen

Barn som bakar

Sportlovet närmar sig. Vissa väljer att åka bort, medan andra stannar i staden och har kul. Här listar vi tips på aktiviteter som passar alla sportlovssugna.

Annons

Annons

Vintern för med sig en rad olika möjligheter i aktivitetsväg, speciellt om det är snö ute. Och under sportlovet när barnen är lediga från skola och dagis är behovet av att komma ut och röra på sig som störst. Här listar vi ett antal aktiviteter, riktade mot både små och lite större barn, för den som behöver tips på skoj saker att hitta på under sportlovet.

1. Bygga snöskulpturer

Om det är snö ute finns det många sätt att samverka med barnen. Varför inte bygga en snögubbe med morot som näsa? Andra alternativ är snölykta, igloo och snöfort – Men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

2. Åka skridskor

Det här är en aktivitet som passar både små och stora, dessutom ger den bra balansträning och kräver inte att det är snö ute. Har ni en skridskohall i närheten så går det säkerligen att hyra både hjälmar och skridskor, sedan är ni igång.

3. Dekorationer av kottar

Kvällar och regniga dagar ger ett perfekt tillfälle för pyssel. Har du kottar i närheten kan du gå ut och plocka några sådana, sedan kan ni pynta dem tillsammans med allt från färg till glitter. När de är klara kan ni ställa dem på fönsterbrädan eller hänga upp dem med ett snöre.

4. Mot pulkabacken

Pulka, stjärtlapp och snowracer är bland det roligaste som finns att sysselsätta sig med när snön ligger tjock på backen. Leta upp en bra slänt och ta med lite varm choklad så får ni en mysig dag tillsammans. Men glöm inte att klä barnen efter vädret och se till att de har hjälm.

5. Skidbacken – för de lite större barnen

När barnen blir lite äldre ersätts ofta pulkan mot skidor och snowboard. Kanske har du en skidbacke i närheten av din stad? Många familjer väljer annars, om ekonomin tillåter det, att ta en semesterresa till exempelvis fjällen.

6. Baka tillsammans

Genom att baka tillsammans lär du dels barnen matlagning men utmanar även deras kreativa ådra. Anpassa dig efter barnens ålder så att projektet inte blir för svårt, och låt dem vara delaktiga i besluten.

7. Lokala aktiviteter

Många företag och organisationer anpassar sina event utifrån sportlovet, och vissa håller till och med extraöppet när det är dags för sportlov i just din kommun. Därför kan du ofta hitta massor av kul att hitta på med barnen i din stad, exempelvis gå på museum, barnteater och sagostunder. I Göteborg har exempelvis Universeum istidsvandring!

Annons

Annons