Allt du behöver veta om D-droppar

Vitamin D

D-vitamin eller D-droppar, som man också säger, är ett vitamintillskott i vätskeform, innehållande vitamin D. Alla barn i Sverige behöver få det, minst upp till två års ålder. Här kan du läsa allt du behöver veta om D-droppar.

Annons

Annons

Vitamin D behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalk och kunna bygga ett starkt skelett. D-vitamin bildas naturligt i huden vid solbestrålning. Brist på vitamin D leder till att skelettet blir ömtåligt, mjukt och böjligt. Med tiden kan det uppstå missbildningar som krokiga ben. Detta kallas för rakit eller engelska sjukan. I solfattiga Sverige räcker inte solljuset till för att bilda den mängd D-vitamin som barnets kropp behöver. Dessutom är barnets kost fattig på både vitamin D. Därför rekommenderas vitamintillskott i form av D-droppar.

Ersätter AD-droppar

Tidigare gavs barn AD-droppar som innehöll både vitamin A och vitamin D men studier har visat att för mycket A-vitamin kan leda till benskörhet och därför har A-vitaminet tagits bort. Det bedöms att barnet får i sig tillräckligt mycket vitamin A utan extra tillskott.

Hur mycket ska jag ge?

Barnet ska ha fem droppar en gång per dag, Det är lämpligt att ge vid samma tidpunkt varje dag eftersom det brukar vara lättare att komma ihåg att ge då.

Hur länge behöver barnet D-droppar?

Alla barn bör få D-droppar till minst två års ålder. För barn över två år som får D-vitaminberikade matfetter, berikad mjölk och brukar vara ute i solen är inte tillskottet av D-vitamin lika viktigt. Barn som däremot inte får berikade produkter och som inte vistas utomhus tillräckligt mycket kan behöva få AD-droppar ända upp i femårsåldern, speciellt om de har mörk hudfärg. Den kraftigare pigmenteringen försvårar kroppens produktion av D-vitamin.

Hur ger jag D-dropparna?

Ge barnet D-dropparna på en sked – blanda inte ut dem i välling eller annat.

D-droppar är gratis upp till två år

Du får D-droppar gratis på din barnavårdscentral (mödravårdscentral) tills barnet fyller två år. Därefter kan du köpa dem på apoteket.

Viktigt att inte överdosera D-droppar

Det kan i längden vara skadligt att överdosera D-droppar. Kroppen kan inte göra sig av med överskott av vitamin D. Därför lagras de i kroppen – främst i levern. Det kan vara skadligt. D-droppar bör inte tas samtidigt med andra preparat som innehåller vitamin D utan att behandlande läkare känner till det. Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons