Farliga barnkläder

Barntröja

Konsumentverket och de flesta stora barnklädestillverkarna har enats om att ta bort farliga kläder från marknaden efter att flera dödsolyckor och flera allvarliga tillbud orsakade av ytterkläder med fasta huvor eller långa snoddar har inträffat.

Annons

Annons

Huvor ska lossna om barnet till exempel blir hängande i en trädgren eller en klätterställning. En fastsydd huva eller en huva fäst med blixtlås kan i värsta fall förvandlas till en strypsnara. En huva med tryckknappar lossnar istället. Enligt Konsumentverket bör barn som klättrar mycket inte ha kläder med huva överhuvudtaget.

En annan farlig detalj är snoddar, speciellt om de har knoppar eller knutar i ändarna, om de finns runt halslinning eller huva. Enligt Konsumentverket har flera dödsfall skett när barnets snodd har fastnat i en glipa mellan rutschkana och ställning och barnet blivit hängande utan att kunna komma loss. Snoddar längst ner på byxor eller kjolar får inte sticka ut eftersom de kan fastna i hjulet när barnet cyklar.

Observera att reglerna är frivilliga och att reglerna inte gäller huvor på munkjackor och andra tunnare plagg eftersom man inte har kunnat enas om restriktionerna.

De företag som i mars 2004 skrivit på överenskommelsen om ”säkra” kläder är Benetton, Coop Sverige AB, Ellos, H&M, Haléns AB, Lindex, Polarn & Pyret, Stadium, Svenska postorderföreningen, JC, Åhléns, Bagheera AB, ICA och KappAhl.

Mer information:

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons