Gravid och ingen sköldkörtel

Eftersom jag vet när jag hade min skrapning och efterföljande ägglossning vet jag också att jag idag är 5+0, alltså vecka 6. Spännande!
Så vad har hänt sedan senast? Jag har fått fler stickningar i brösten och molvärk ett par gånger. Inte alls som förra graviditeten dock då jag hade så ont i brösten att jag inte kunde ha bh. I övrigt inga nya symtom, varken andfåddhet eller trötthet som sist.
Vet inte om jag skrivit detta tidigare men jag har ingen sköldkörtel. Hade Graves sjukdom för ett par år sedan, eller hypertyreos som nog fler känner igen den som. Jag har varit stabil i cirka 2 år nu, men eftersom de även råkade tappa bort mina bisköldkörtlar under operationen äter jag även mediciner för mitt kalcium och det värdet har hoppat ganska mycket mellan provtagningarna. Ingen vet varför. Jag var dock inom referens vid de sista två provtagningarna före graviditet – äntligen!
Förra graviditeten hade jag inte ökat min dos Levaxin. När jag fick reda på att jag var gravid ringde jag min endokrinolog och fick direkt dosökning med 25 mikrogram samt tid för provtagning.
Min endokrinolog har hela tiden hållit mig inom referens men i nedre delen, vilket jag efter många år till slut mått bra på (men det har varit en lång resa dit). Men där ska man inte ligga som gravid eftersom man då ska eftersträva ett lågt tsh. Således ökades dosen. Därefter skrevs jag in hos min barnmorska och hädanefter skulle de hålla koll på mig eftersom de är experter på min sjukdom under graviditet.
Men så kom det sig så att jag vid inskrivningen fick reda på att jag haft ett MA redan i 5+5 (1,5 vecka efter dosändring).  Jag vet inte om dosökningen kan ha påverkat? Alternativt att den var för sent insatt (pga mig)? Fostret lever ju på mina konstgjorda hormoner innan den utvecklat egen produktion. 
Lustigt nog skrivs man ut hos barnmorskan när man får missfall och måste skrivas in igen efter ny bekräftad graviditet. Samtidigt var jag utskriven från endokrin. Hamnade i ett slags limbo och hade ingen aning vad mina värden låg på eftersom jag inte följts upp efter dosändringen skulle ha fått full genomslagskraft.
Jag ringde endokrin och bad att min endokrinolog skulle ringa upp. Men så hann jag bli gravid igen innan det skedde. Under hela tiden har jag fortsatt på min lite för höga dos. Så nu när jag plussade ringde jag istället barnmorskan och bad att få komma in och ta blodprov före inskrivningen, alltså nu direkt. Och det gick att lösa!
Vet fortfarande inte mina värden. Men vet i alla fall att de kontrolleras av en tyroideaexpert och att de ringer om det är något.
Varför berättar jag då det här? Jo för att när jag läste om den vecka jag fick MA i så ser jag att det är samma vecka som sköldkörteln bildas. Och många andra viktiga organ med. Och även om alla säger att en på tre slutar i missfall, otur osv kan jag inte låta bli att tänka att det kan ha haft med min icke-existerande sköldkörtel och för låga levaxindos att göra.

Annons

Annons

Annons

Annons