En ny familjemedlem – du och bebisen

Äntligen hemma! Så skönt att få komma hem med det lilla knytet. Ni har lämnat BB och nu är det ni två. Men vad händer nu?
Nyfödd bebis
Du har tagit dig igenom den omtumlande förlossningen och kommit ut på andra sidan. På BB fanns allt stöd, service och professionell hjälp att få. Väl hemma börjar det ”på riktigt” nu är det ni och bebisen med allt vad det innebär.
Många nyblivna föräldrar kommer hem från BB med sin bebis och oftast är det först när man kommer hem som man riktigt förstår vad som hänt. Borta är plötsligt all sjukhuspersonal och all service som funnits till hands. Ni är hemma och den här lilla krabaten ska bo hos er och ni ska ta hand om barnet på bästa sätt. Många nyblivna föräldrar kan nu känna att ”oj, ska vi ta hand om den här bebisen”. Hur gör man och vad händer nu?
Att få ett barn är för många den mest livsomvälvande händelsen de varit med om och man får räkna med att livet förändras radikalt. Nu är det barnet som står i fokus. Tidigare kanske man mest har haft sig själv att tänka på och kunnat planera sin tid fritt efter intresse. Detta är en stor omställning för de flesta.
En nyfödd bebis behöver trygghet, närhet och omvårdnad – dygnet runt. Det kan vara bra att ta hjälp av familj och vänner runt omkring, som kan stötta på olika sätt. Kanske du kan få lite barnpassning för att få möjlighet att sova ut. Kanske kan någon hjälpa till att handla eller laga mat? Praktisk hjälp som kan vara mycket värt när all tid går åt till det nyfödda barnet. Inte alla har möjlighet att få den här sortens avlastning, men det finns ändå saker du kan göra för att underlätta er situation.
Ett tips är att läsa på eller prata med någon om hur det är den första tiden hemma med barnet. Vad händer med bebisen? Hur mycket sover de? Hur ofta ska de ha mat? Hur byter man blöja och hur ofta? Är det normalt att de skriker så mycket? Vad vill barnet när det skriker? Vissa nyblivna föräldrar har inte haft någon tidigare kontakt med små barn och då kan det vara till stor hjälp att ta reda på så mycket som möjligt innan barnet kommer. För efter finns inte så mycket tid för det. Då tar oftast det lilla barnet all tid. Kanske partnern är på jobbet på dagarna och den mammalediga får vara glad om hon eller han både hinner duscha och borsta tänderna!
Lästips:
Allt om första månaden hemma
Vikten efter förlossning
Boken om babytecken: En guide till tidig kommunikation med din bebis

Annons

Annons

Annons

Annons