Jordgubbar hör sommaren till. Men har du tröttnad på att äta dem med glass eller mjölk? Här får du tio förslag på vad du och dina barn kan göra av de röda gubbarna. Håll till godo.
Jordgubbar hör sommaren till. Men har du tröttnad på att äta dem med glass eller mjölk? Här får du tio förslag på vad du och dina barn kan göra med de gubbarna. Håll till godo.
Snabblagad yoghurtglass
4 portioner. Tillagningstid cirka 10 min.
|
Lägg jordgubbarna tillsammans med florsockret och vanillinsockret i en mixer eller hushållsberedare. Tillsätt yoghurten långsamt genom tubröret under tiden som mixern körs. Kör tills allt är blandat, vilket tar cirka 30 sekunder. Fördela glassen i fyra portionsskålar och garnera med färska jordgubbar eller citronmeliss.
Yoghurtglass
4 portioner. Tillagningstid cirka 30 min + 40 minuter i glassmaskin.
|
Skölj och snoppa jordgubbarna. Mosa dem tillsammans med sockret och citronjuicen. Tillsätt yoghurten och grädden. Rör noggrannt och frys i glassmaskin. Servera i skålar eller strutar.
Smoothie
2 portioner. Tillagningstid cirka 10 min.
|
Kör alla ingredienserna i en mixer eller hushållsberedare. Sila innehållet och häll upp i glas och servera.
Jordgubbssoppa
4 portioner. Tillagningstid cirka 30 min.
|
Koka upp vattnet. Tillsätt sockret och rör tills det har löst sig. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner kornen i lagen. Lägg också i vaniljstången och stjärnanisen. Tvätta limefrukten noggrannt och riv skalet. Lägg det i lagen. Rör ner potatismjölet i en skvätt vatten och häll redningen i lagen under omrörning. Låt lagen koka upp och ta sen kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången och stjärnanisen. Skölj och snoppa jordgubbarna. Kör dem i en mixer eller mixa dem med en stavmixer. Rör ner jordgubbarna i lagen. Dela limefrukten och pressa ur saften. Tillsätt den i soppan. Låt soppan stå i kylskåp tills den ska serveras. Servera soppan iskall med en kvist mynta.
Jordgubbar i flädergelé
4 portioner. Tillagningstid cirka 30 min + 2 – 3 tim i kylskåp.
|
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Skölj och snoppa jordgubbarna. Värm lite av saften, ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Lös upp bladen i den varma saften. Blanda i resten av saften. Fördela jordgubbarna i fyra små skålar, häll över saften och låt stelna i kylskåp 2 – 3 timmar.
Doppa skålarna hastigt i hett vatten och stjälp upp innehållet på tallrikar strax före serveringen. Garnera med citronmeliss.
Snabbsorbet med jordgubbar
4 portioner. Tillagningstid cirka 15 min.
|
Mixa jordgubbarna och honungen i en mixer eller hushållsberedare. Tillsätt mjölken långsamt genom tubröret under tiden som mixern körs. Lägg upp sorbeten i portionsskålar och servera direkt.
Traditionell sorbet med jordgubbar
4 portioner. Tillagningstid cirka 30 min + 6 tim i frysen.
|
Blanda sockret och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Låt svalna. Skölj och snoppa jordgubbarna. Mixa dem och apelsinjuicen i en mixer eller hushållsberedare till en puréliknande konstistens. Det går också bra att använda en stavmixer. Blanda sockerlösningen med jordgubbspurén i ett förvaringskärl och placera det i frysen. Efter cirka två timmar när det börjar bildas iskristaller runt kanterna är det dags att röra om. Frys i ytterligare fyra timmar. Servera med färska jordgubbar, myntablad eller en kvist citronmeliss.
Chokladdoppade jordgubbar
20 stycken. Tillagningstid cirka 45 minuter.
|
Skölj jordgubbarna och låt dem torka. Låt stjälken sitta kvar. Krossa den mörka chokladen och lägg den i en värmebeständig skål. Placera den ovanpå en kastrull med kokande vatten. Rör tills chokladen har smält. Ta skålen från kastrullen och låt chokladen svalna någon minut. Håll jordgubbarna i stjälkarna och doppa dem i chokladen, två tredjedelar ner. Låt överflödig choklad rinna av och lägg dem på ett bakplåtspapper för att svalna. Krossa den vita chokladen och lägg den i en värmebeständig skål. Placera den ovanpå en kastrull med kokande vatten. Rör tills chokladen har smält. Ta skålen från kastrullen och låt chokladen svalna någon minut. Doppa en gaffel i chokladen och stryk den runt jordgubbarna. Det går också bra att doppa jordgubbarna i den vita chokladen. Doppa då en tredjedel ner i chokladen så blir det trefärgade jordgubbar. Låt dem svalna på ett bakplåtspapper och placera dem sen i kylen tills de ska serveras.
Paskha med jordgubbar
4 portioner. Tillagningstid cirka 15 minuter + 1 dygn i kylskåp.
|
Kör allt utom jordgubbarna i en mixer eller hushållsberedare. Lägg massan i en kaffebryggartratt med pappersfilter och placera tratten över en skål. Låt rinna av i kylskåp i ett dygn. Stjälp upp paskhan på ett fat och dekorera med färska jordgubbar.
Jordgubbsfromage
4 portioner. Tillagningstid 30 minuter + 2 – 3 timmar i kylskåp.
|
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Kör jordgubbarna i en mixer. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i en kastrull på svag värme. Blanda jordgubbarna med sockret och kesellan i en bunke. Rör ner gelatinet. Vispa mellangrädden och vänd ner den i smeten. Häll upp i portionsglas och låt dem stå i kylskåpet 2 – 3 timmar, tills fromagen har stelnat.
Lämna ett svar
Visa kommentarer