Morotskaka

  4 portioner, Tillagningstid ca 45min

 

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 3 (225 g) morötter
  • 2 ¾ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • ½ dl vatten

Glasyr

  • 150 g cream cheese
  • 2 msk florsocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • strimlat apelsin- eller citronskal

 

Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en form (1½ l).
Skala och finriv morötterna.
Vispa ägg och socker mycket pösigt med elvisp.
Blanda mjölet med bakpulvret och kanelen.
Rör ner morötterna och mjölblandningen.
Tillsätt vattnet och häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Blanda cream cheese, florsocker och vaniljsocker.
Bred glasyren över den kalla kakan och garnera med apelsin– eller citronskal.

 

 

 

Ingrid Roos, Vårdguiden
Författare: Kerstin Grahn och Berit Andersson, legitimerade dietister, i Jämtlands län