Spara pengar till barnen – så funkar det och så gör andra

Att spara pengar till barnen är både snällt och viktigt – för barnet och för dig. Med pengar på sparkontot blir det enklare att flytta hemifrån när den dagen kommer, eller kanske till och med studera utan att dra på sig studielån. Frågan är bara hur du ska spara? Hur mycket? Och hur gör andra föräldrar? 
spara åt barnen
Många nyblivna föräldrar väljer att öppna någon form av sparande åt barnen. Det blir också allt viktigare. Exempelvis har dagens unga vuxna mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden på grund av den kontantinsats som krävs.
Hur situationen ser ut för dina barn när de ska flytta hemifrån, och vilka ekonomiska hinder som de kommer att möta är svårt att sia om. Har du möjlighet är det därför en bra grej det här med sparande till barnen.
I grund och botten finns det tre alternativ för sparande.
Sparformen fonder är klart vanligast. 70 procent väljer att spara i fonder och så har det sett ut i väldigt många år. Den sparformen följs sedan av sparkonto och sist aktier och obligationer.

Annons

Annons

 • Fonder: Att spara i fonder ger ofta bättre avkastning än att spara på ett sparkonto. Nackdelen är att börsen kan gå både upp och ner, och fyller ditt barn 18 år när det är en nedgång kanske summan är lägre än vad den skulle ha varit på ett sparkonto. Är det istället en kraftig uppgång kommer summan att vara betydligt högre än vad den skulle ha varit på ett sparkonto så det finns såklart även fördelar med detta.
 • Sparkonto: Fördelen med att spara på ett sparkonto är att du inte har lika stora förändringar i avkastningen, den är bara beroende av den aktuella sparräntan. Detta anses ofta vara en bra sparform på kort eller medellång sikt.

– Om sparandet är på lång sikt och ni är villiga att ta lite risk är fondsparande att föredra då ni då har en möjlighet att få lite avkastning på era pengar. Det finns olika fonder med olika risknivåer och inriktning beroende på hur aktiva ni är i placeringen, säger Danske Bank.
Hur mycket ska jag spara?
Den frågan kan egentligen bara du svara på. Du måste utgå från hur din ekonomi ser ut. Viktigt att ta med sig är att hur lite du än kan spara så är det bättre än ingenting.
Vi kan ta ett räkneexempel: Låt säga att du sparar 300 kronor. Har du då en genomsnittlig avkastning (tänk ungefär som vinst på dina pengar) på två procent så kommer du ha sparat ihop hela 77 900 kronor till ditt barn. Är avkastningen bättre, exempelvis fem procent, blir summan hela 104 200 kronor.
Vi tar ett räkneexempel till: Har du väldigt god ekonomi och sätter över 1 000 kronor varje månad. Då har ditt barn, om avkastningen är två procent, hela 259 700 kronor när det får pengarna. Är avkastningen fem procent blir den summan istället 347 500 kronor.
De allra flesta sparar i genomsnitt 500 kronor till sitt barn enligt en undersökning som Länsförsäkringar genomfört. Men summan varierar med antalet barn. Finns det flera barn blir summan per barn lite lägre, omkring 450 kronor om det är två barn och cirka 415 kronor om det är tre. Är det istället ett ensambarn är summan vanligen 600 kronor.
Så gör andra

 • De föräldrar som sparar till sina barn sätter av 500 kronor i snitt per månad och barn.
 • Det sparas mest till ensambarnen och det är de som har fått mest påökt sedan förra året.
 • De som har ett barn sparar i genomsnitt 600 kronor per månad.
 • De som har två barn sparar i genomsnitt 450 kronor per barn och månad.
 • De som har tre barn sparar i genomsnitt 415 kronor per barn och månad.
 • Andelen som sparar till sina barn har ökat de senaste åren. Andelen som inte sparar alls till sina barn har minskat från 21 procent 2005 till 13 procent 2016.
 • I snitt har barnet 50 700 kronor i totalt sparkapital.
 • Föräldrarna anser att ett sparkapital på knappt 160 000 kronor inklusive värdeökning kan vara rimligt att totalt ge barnen.
 • Fondsparande är fortsatt den populäraste sparformen till barnen, medan sparkonto är näst populärast följt av aktier och obligationer.
 • Tre fjärdedelar av föräldrarna sparar i barnens namn medan 36 procent sparar i sitt egna namn eller sparar både i eget och i barnets namn.
 • Ålder på föräldrarna spelar roll för hur de sparar till sina barn. Exempelvis vilken sparform de väljer, hur mycket de sparar och om de sparar i barnens namn eller sitt eget.
 • Yngre föräldrar sätter i större utsträckning in pengar när de har råd och äldre sätter regelbundet in hela barnbidraget.
 • 16 procent av föräldrarna har någon gång lånat eller tagit pengar från barnets sparande.

 

Intressanta personer inom ekonomi att följa:

Kavastu – Arne Talving
En blogg- och twitterprofil som är en stor inspiration för många med en helt egen investeringsfilosfi. Håller ett kursevent vid namn Kavastu Trender (som arrangeras av Börsvärlden). Vi på redaktionen gått kursen och tyckte det var ett väldigt intressant och spännande sätt att investera i aktier enligt Arnes filosofier och strategier. Följ honom på twitter för inspiration
Marcus Hernhag
En välkänd investerera som skrivit tre framgångsrika aktier om hur man hittar aktier, hur man blir rik och hur man sparar. Driver en välskriven blogg vid namn hernhag.se
Anna Svahn
En duktig investerare som jobbar hårt för att sprida kunskap om investering. Skriver just nu på en bok som vi ser fram emot att sätta tänderna i. Driver Feminvest och Economista. Vi tror att det kommer hända mycket kring Anna och mer hittar ni om henne här: http://annasvahn.se/.
Jan Bolmeson
Har en bra strategi för någon som inte vill aktivt förvalta och investera och köper bara indexfonder. Mycket bra hemsida med mycket matnyttiga tips och listor och trix på hur man ska investera och i vad.

– Har du tips på fler personer att följa så kommentera gärna nedan eller mail oss på Barntotal så lägger vi in fler. 

Annons

Annons