Boktips för barn

BajsbokenBarn kan inte få för många böcker. De ger glädje, kunskap, tröst och skratt. De stimulerar barns fantasi och utvecklar deras språk. Att läsa tillsammans med mamma eller pappa ger dessutom närhet och trygghet.

Annons

Annons

BajsbokenBarn kan inte få för många böcker. De ger glädje, kunskap, tröst och skratt. De stimulerar barns fantasi och utvecklar deras språk. Att läsa tillsammans med mamma eller pappa ger dessutom närhet och trygghet.

 

Malla handlar

Den lilla griskultingen Malla ska handla åt mormor men det visar sig vara svårare än hon trott. Vad var det hon skulle handla egentligen? Stackars Malla måste släpa hem en stor och tung säck med potatis. Korta välformulerade texter blandade med mjuka snygga teckningar gör den till en varm och charmig bok som man lätt älskar. 

 Författare:  Eva Eriksson
 Förlag:  Eriksson & Lindgren
 Antal sidor:  29
 ISBN:  9187805472
 Lämplig ålder:  2 – 4 år

Emma Tvärtemot

emma.jpg

Emma är glad nästan jämt. Men ibland är hon tvärtemot. Då är Emma arg, sur eller ledsen. Korta enkla texter som kan få barn att förstå sina känslor.

 Författare:  Gunilla Wolde
 Förlag:  Natur & Kultur
 Antal sidor:  24
 ISBN:  9127068013
 Lämplig ålder:  1 – 3 år

Molly hittar en skatt

Barn_bok_3

Musen Molly beger sig på skattjakt med vännerna Eddie, Bella och Konny. Vik upp flikarna och försök hitta de tre nycklarna som får upp skattkistan. Stora färgglada teckningar och många flikar att utforska. En lättsam och trevlig bok som är lätt att ta till sitt hjärta. 

 Författare:  Lucy Cousins
 Förlag:  Natur & Kultur
 Antal sidor:  14
 ISBN:  91-27-10500-8
 Lämplig ålder:  1 – 3 år

På gården

En gås berättar om sina kompisar på bondgården. Kon äter gräs och den ger oss mjölk. Vet du vad man kan göra av mjölk? Färgglada och karaktärsstarka teckningar av bondgårdens vanligaste djur.

 Författare:  Trond Topstad
 Förlag:  Egmont Kärnan
 Antal sidor:  16
 ISBN:  9157013497
 Lämplig ålder:  0 – 2 år

Karius och Baktus

En barnboksklassiker som du säkert själv hörde som barn. Den handlar om tandtrollen Karius och Baktus som bor i pojken Jans mun. Jan borstar sällan tänderna, därför känner sig både Karius och Baktus väldigt trygga i hans mun tills Baktus en dag bestämmer sig för att flytta in i en av de övre hörntänderna. En bra bok för att få barnen att förstå varför det är viktigt att borsta tänderna och att inte äta sötsaker.

 Författare:  Thorbjørn Egner
 Förlag:  Bonnier Carlsen
 Antal sidor:  42
 ISBN:  9163831783
 Lämplig ålder:  3 – 6 år

Max Napp

barn_bok_5

Lille Max går ut med sin goda napp i munnen och möter hunden, katten och ankan, som alla vill ta nappen ifrån honom. Korta enkla texter och ett skönt bildspråk.

 Författare:  Barbro Lindgren
 Förlag:  Rabén & Sjögren
 Antal sidor:  32
 ISBN:  91-29-62901-2
 Lämplig ålder:  0 – 1 år

Pelle Kanin – Läggdags

Den söta lilla kaninen Pelle ska sova men först måste han borsta tänderna, sitta på pottan, byta om till pyjamas och pussa mamma, pappa och systrarna godnatt. Söta teckningar och bilder på saker som Pelle behöver för att gå och lägga sig.

 Författare:  Clara Suetens
 Förlag:  Rebus
 Antal sidor:  10
 ISBN:  91-7189-977-4
 Lämplig ålder:  0 – 2 år

Totte går till doktorn

barn_bok_6

Totte besöker doktorn som lyssnar på hans hjärta, tittar i hans öron och ger honom en spruta. Korta enkla texter och bilder. En bra bok för att minska rädslan för läkarbesök. 

 Författare:  Gunilla Wolde
 Förlag:  Natur & Kultur
 Antal sidor:  26
 ISBN:  912706817X
 Lämplig ålder:  0 – 3 år

Knacka på!

barn_bok_3

Knacka på de olikfärgade dörrarna och se vad som finns bakom dem. Boken har rönt stor uppmärksamhet och trots att den bara är några år gammal har den redan kallats för en klassiker. 

 Författare:  Anna-Clara Tidholm
 Förlag:  Alfabeta
 Antal sidor:  28
 ISBN:  9177123352
 Lämplig ålder:  0 – 3 år

Vad säger djuren?

barn_bok_8

Fina fotografier på våra vanligaste husdjur och med frågor och svar om djurens läte. Vad säger fåret? Bääää!  

 Författare:  Sven Zetterlund
 Förlag:  Zetterlund & Co
 Antal sidor:  20
 ISBN:  91-973422-4-6
 Lämplig ålder:  0 – 1 år

Muuu, säger kon

barn_bok_10

Starka färger, tydliga konturer och text med rim. Om djurens läten.  

 Författare:  Dick Bruna
 Förlag:  Ordalaget
 Antal sidor:  28
 ISBN:  9197312800
 Lämplig ålder:  0 – 1 år

Bajsboken

barn_bok_11

Boken som avslöjar allt om bajs. Skruvbajs, gult bajs, hus av bajs, djurbajs och så vidare. Trots att alla bajsar så är det lite pinsamt och fult. Det tycker iallafall vi vuxna. Därför är den samtidigt så kul för oss. Tack vare att författaren blandar humor och allvar på ett genialt sätt blir den inte larvig – vilket lätt skulle kunna ske med tanke på ämnet. Boken är illustrerad med många festliga teckningar.

 Författare:  Pernilla Stalfelt
 Förlag:  Eriksson & Lindgren
 Antal sidor:  25
 ISBN:  9187805049
 Lämplig ålder:  2 – 5 år

Pannkakstårtan

barn_bok_12

En av historierna om gubben Pettson och katten Findus. Pettson ska göra en pannkakstårta till Findus som fyller år (vilket han gör tre gånger per år). En fantasifull historia berättad med värme, kärlek och humor till underbara bilder. En riktigt bra svensk barnbok för de lite äldre småbarnen. 

 Författare:  Sven Nordqvist
 Förlag:  Opal
 Antal sidor:  24
 ISBN:  9172703377
 Lämplig ålder:  4 – 5 år

Annons

Annons