Ursäkta röran! Just nu bygger vi om här på barntotal.se, förhoppningsvis har byggdammet lagt sig om någon vecka.

Endometrios

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom då vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern. I Sverige har ungefär tio procent av kvinnor i fertil ålder sjukdomen.

Om du har mycket ont vid mens, riklig mens, ont vid samlag och/eller ont när du kissar eller bajsar bör du kontakta husläkare eller gynekolog.

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan, endometrium, förekommer utanför livmodern. Vävnaden kan finnas var som helst i kroppen. Vanligast är att den finns i buken, till exempel på bukhinnan, på äggstockar, på urinblåsa eller på tarm, i ärr efter operationer i buken och i bristningar som uppstått i samband med förlossning.
Ärftliga och immunologiska faktorer kan tillsammans med så kallad retrograd menstruation, då en del av menstruationsblodet går ut i bukhålan via äggledarna, leda till att endometrios bildas.
Vid ofrivillig barnlöshet på grund av endometrios kan du ha möjlighet till provrörsbefruktning, IVF.

Symtom på endometrios

  • Det vanligaste symtomet är menstruationssmärta, dysmenorre. Vid endometrios börjar smärtorna oftast före menstruationen för att sedan bli kraftigare under mensens första dagar.
  • Djup samlagssmärta förekommer ofta redan i början av sjukdomen.
  • Symtom från tarmen är mycket vanligt, till exempel smärta när du bajsar. Symtomen kan likna dem vid IBS, känslig tarm.
  • Besvär som påminner om urinvägsinfektion förekommer ofta.
  • Mensrubbningar, såsom rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler, det vill säga att du har mens oftare än en gång i månaden.
  • Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligare hos kvinnor med endometrios.

Hur vanlig är endometrios?

* Drabbar ca 10% av alla kvinnor i fertil ålder
* 10% är tonåringar
* Ca 200 000 kvinnor i Sverige
* Globalt: ca 90 miljoner kvinnor dvs vanligare än HIV och cancer
* 60% har symtomgivande endometrios, ca 20% svåra symtom

Fråga om råd

Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
 
 

Källa: Vårdguiden