Nytt Syskon i familjen

syskon.jpgAtt bli fler i familjen kan kännas både roligt och lite skrämmande på samma gång. Hur ska vi kunna älska ett barn till lika mycket? Har vi tid och ekonomisk möjlighet? Framför allt, vem kommer den nya individen att bli och vilken roll kommer han eller hon att ta?

Annons

Annons

Att bli fler i familjen kan kännas både roligt och lite skrämmande på samma gång. Hur ska vi kunna älska ett barn till lika mycket? Har vi tid och ekonomisk möjlighet? Framför allt, vem kommer den nya individen att bli och vilken roll kommer han eller hon att ta?

Det går nog inte att svara på alla frågor eller vänta med att skaffa syskon tills man funnit alla svar. Syskon kan man planera för när man känner att det är lämpligt av flera skäl, men framför allt känslomässigt.

Åldersskillnad mellan syskon

Det finns ingen idealisk åldersskillnad, men tänk på att bråkiga barn inte blir mindre bråkiga för att de får ett syskon och att lugna barn inte blir mer framåt. Skaffa alltså inte syskon för att förändra det äldre barnet utan för att ni vill och för att det känns rätt för er familj. Det handlar om en ny människa med egna behov och funderingar som måste tillfredsställas. Framför allt är det roligt med syskon.

Glöm inte bort det äldre syskonet

När det nya barnet kommer hamnar ofta det äldre syskonet lite utanför. Detta kan leda till att föräldrar får problem med det äldre barnet vilket många föräldrar söker för på BVC. Det är lätt att det yngsta barnet får mycket uppmärksamhet. Folk strömmar till och vill beskåda underverket, vilket är helt naturligt, men det äldre syskonet kan ofta känna sig utanför eftersom han eller hon är van att stå i centrum.

Underlätta för det äldre syskonet genom att:

 • förbereda syskonet innan det nya barnet kommer genom att prata om hur det kommer att bli
 • tala om för det äldre syskonet att det är okej att bli ledsen och svartsjuk
 • se till att det får egna stunder med båda föräldrarna
 • försöka undvika att tala om att "du som är så stor" allt för ofta. Den stora vill också vara liten ibland.
 • försöka få det äldre syskonet att känna sig speciell genom att påminna att han eller hon faktiskt kom först och hade mamma och pappa för sig själv ett tag.

syskon.jpg

 Syskonbråk

Alla syskon bråkar någon gång. En del bråkar nästan jämt. Frågan är hur mycket eller ofta man som vuxen ska lägga sig i. Det är viktigt att låta barnen lära sig hantera sina egna konflikter. Så länge barnen är riktigt små behöver man däremot vaka mer över dem. De har inte lärt sig att förstå sin egen kraft och förmåga och kan skada varandra. De har heller inte utvecklat sin empati, vilket är något man måste lära sig.

När barnen blir lite äldre kan man som vuxen släppa lite mer. Bråkar barnen kan du stå en bit ifrån och se hur det går och avbryta när det går för långt och när någon blir ledsen. Äldre syskon brukar ofta ha övertaget för att de är större och starkare. Då gäller det att stötta det yngre barnet och hjälpa det. Självklart får man inte alltid vara på det yngre barnets sida för då känner sig det äldre barnet åsidosatt. Det är ingen lätt uppgift att reda ut syskongräl. Du får pröva dig fram.

Så kan du hantera syskonbråk

Normalt småtjafs
Barnen löser det säkert bra själva.

Situationen förvärras

 1. Bekräfta deras ilska.
 2. Spegla båda barnens synpunkter så de får höra det från en utomstående.
 3. Beskriv problemet med respekt. Tala om att du tycker det är svårt att hitta en lösning som gör båda nöjda.
 4. Prata med barnen och fråga dem hur du kan hjälpa till.

Situationen verkar bli farlig

 1. Kolla om situationen verkar så allvarlig som du tror. Säg till exempel "Är det här låtsasbråk eller på riktigt?". Det är endast låtsasbråk om båda barnen säger det.
 2. Tala om för barnen att situationen är farlig och att de behöver sluta. Var tydlig med konsekvenserna, exempelvis att du behöver dela på dem om de inte slutar själva.
 3. Om barnen är på väg att skada varandra får du fysiskt skilja dem åt. Var tydlig med att det aldrig är okej att göra någon annan illa. Försök skapa en dialog med barnen. När allt lugnat ner sig blir det ofta möjligt för dem att be varandra om ursäkt och bli vänner igen. Konflikter uppstår alltid. Det väsentliga blir att hjälpa barnen att reparera det som hänt.

Sök hjälp

Fråga gärna nära och kära om råd, men kom ihåg att det är du som känner dina barn bäst. Du kan också prata med barnens förskolelärare eller BVC-sjuksköterska som vid behov kan hänvisa till en psykolog.

 

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

 

 

Källa: Vårdguiden

Annons

Annons