Så skyddar du barnet mot solen

Skydda barnet mot solenSol och varmt väder är härligt att vara ute i, både för barn och vuxna. Men solen kan också vara skadlig för ditt barn. Lär dig hur du skyddar barnet.

Skydda barnet mot solenSol och varmt väder är härligt att vara ute i, både för barn och vuxna. Men solen kan också vara skadlig för ditt barn. Lär dig hur du skyddar barnet.

 

Barns hud är ömtåligare än vuxnas, bland annat för att den är tunnare och för att pigmentbildningen inte är färdigutvecklad för att skydda mot solens UV-strålar. Huden måste skyddas så att den inte blir röd eller bränd. Upprepade brännskador av solen i barnaåren kan göra att hudsjukdomar som hudcancer utvecklas i vuxen ålder.

Spädbarn

Barn under 1 år ska ALDRIG vistas i direkt solljus. Skydda ditt barn noggrant med tunna sommarkläder och solhatt som har brätte som skyddar hals och nacke. Om barnet ligger i barnvagn, ställ den alltid i skuggan och använd ett parasoll över picknickfilten om ni sitter i solen.

Barn över 1 år

Barn över ett år kan vara svåra att hålla i skuggan. Det bästa solskyddet är kläder och en solhatt med brätte som skyddar nacken. Smörj också in all naken hud med solskyddsmedel som har solskyddsfaktor 15 – 30. Försök få barnet att leka i skuggan så ofta som möjligt mellan klockan 11 och 15, då solens strålar är som starkast. Eller gör som solvana familjer runt Medelhavet – ät lunch, ta siesta eller gör något inomhus. Det är också bra om barnet använder solglasögon. Solstrålning i för höga doser kan orsaka skador på hornhinnan, så kallad snöblindhet eller svetsfläck.

På stranden

Solens strålar reflekteras i sand och vatten och blir cirka 20 procent starkare. UV-strålningen ökar och därmed risken för att bränna sig. Var därför extra noggrann med solskyddet. Tänk också på att barnet inte är skyddad från solens strålar när det badar eftersom de tränger ner cirka 50 cm i vattnet. En t-shirt är ett bra skydd för barnet när det badar men numera finns det badkläder med inbyggt UV-filter med solskyddsfaktor 50+. De torkar fortare än en t-shirt och känns inte kalla och obehagliga när de är våta. Solglasögon är särskilt bra att använda på stranden.

Solskyddsmedel

Täck så mycket hud som möjligt med kläder och smörj resten med solskyddsmedel. Använd medel med fysikaliskt solfilter (zink- eller titanoxid) och välj en hög solskyddsfaktor – gärna runt 30 men allra minst 15. Krämer med fysikaliskt filter skyddar bättre eftersom de sprider och reflekterar strålarna till skillnad mot kemiska filter som absorberar solstrålningen. Solskyddsmedlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålar och vara av vattenfast typ. Smörj rikligt och regelbundet. Läs på förpackningen hur ofta det bör smörjas in.

 

 

 

Källor: Strålskyddsinstitutet, Apoteket och huden.nu