Gör en minneslåda

Om några år är det jättekul att kunna öppna minneslådan och läsa den där roliga kommentaren som barnet sa om moster Agnes klänning, titta på handavgjutningen eller kolla dagstidningen från barnets födelsedag.
Minneslåda
När ett litet barn växer upp händer otroligt mycket på kort tid. Förändringarna sker i en rasande takt. Det är svårt att lägga allt på minnet. Man tror att man ska komma ihåg det men efter några år är det mesta bortglömt – tyvärr. Och de där stapplande första stegen eller det roliga språket i treårsåldern kommer ju aldrig tillbaka.
Så börja nu – köp en vacker låda (eller flera) och samla minnen. Du kommer aldrig att ångra det!

Annons

Annons

Roliga saker

Skriv ner roliga saker som barnet säger i en fin bok. Om du inte har den till hands så använd lösa papper eller en diktafon. Du kan föra över det till boken när du har tid.

Milstolpar

Köp en fin bok av bra kvalitet som du kan skriva ner vad barnet gör och kan vid olika åldrar i. Tänk på att det är minst lika roligt att läsa om små vardagliga händelser – inte bara när barnet kan krypa, stå och gå.

Spara dagstidningen

Spara dagstidningen (eller förstasidan) från barnets födelsedagar.

Gör avgjutningar

Gör avgjutningar. Många presentbutiker säljer avgjutningssatser som du kan göra egna avgjutningar med – av barnets händer, fötter och rumpa. Se kategorin presentbutiker i vår shoppingguide.

Spara saker

Spara utvalda kläder, skor eller leksaker. Det är bara att inse att allt inte kan sparas. Välj saker som barnet är extra förtjust i eller första tröjan, första skon, första pyjamasen eller liknande. Det är ofta roligast att spara leksaker av lite bättre kvalitet som barnet sen kan spara till sina egna barn.

Spara från dagis

Spara teckningar och pyssel som barnet gör på dagis. Det blir ganska många så välj de av lite bättre kvalitet som tål att sparas.

Minnesböcker

Det finns färdiga minnesböcker i bokhandeln. De brukar heta ”Mitt första år” eller liknande. Där kan du föra in saker som vädret på födelsedagen, doppresenter, favoritfilmer, första semesterresan, första maten och liknande. De är ofta bra men kan kännas en aning opersonliga. Du kan lätt göra en liknande bok själv om du vill.

Fotografera

Det gör du säkert redan men glöm inte bort att ta bilder av vardagliga situationer, inte bara vid högtidstillfällen som födelsedagar och jul. Ta med kameran när du hämtar barnet på dagis, besöker vänner eller handlar. Ta bilder när ni borstar tänderna, läser saga eller äter. Se till att datumet i kameran stämmer och skriv ner datumen på bildernas baksida om du använder traditionella papperskopior. Det är viktigare att ta bilder än att sätta in dem i album – det kan du göra när andan faller på.

Videofilma

Om du inte har en videokamera kan det vara en god investering att köpa en nu. Det är också roligt för barnet att se sig själv som bebis när det kommer upp i fyra- femårsåldern. Läs vårt reportage med proffsfotografen Mats Kjellgren: Bli bättre på att filma barnen.

Spela in

Spela in när barnet sjunger eller spelar. Det kan du självklart göra med videokameran men också med en mp3-spelare, diktafon eller bandspelare.

Pressa blommor

Pressa blommor. Pressa blommor från gratulationsbuketterna som ni fick när barnet föddes.

Annons

Annons