Kan man skämma bort en bebis?

När en bebis skriker är den första reaktionen hos nästan alla föräldrar att ta upp barnet i sin famn. Men många gånger får man höra att man kan skämma bort bebisen om man gör det. Är det verkligen sant?
Gråtande bebis
Ett råd som fortfarande lever kvar i stor utsträckning är att man inte ska plocka upp bebisen så fort den skriker, för då skämmer man bort den. Om du ger barnet mat eller bara lyfter upp det så fort det är missnöjt så kommer barnet fortsätta att styra ditt liv, kan man få höra.
Förr sa man ibland att ett barn skriker för att träna lungorna, men det är förstås nonsens. Barn skriker aldrig utan orsak. En bebis har inga baktankar eller andra syften med sitt handlande än att få sina grundläggande behov tillfredsställda. Skriket betyder något och är det medel bebisen har för att tala om att allt inte står rätt till. Barnet kanske behöver en ny torr blöja, mat eller bara närhet. Ibland kanske barnet bara vill komma till bröstet för att få ro. Det kan ofta vara fallet om det har varit mycket på gång under dagen. Studier visar att barn som får komma till bröstet när de vill faktiskt skriker mindre.
Att lyfta upp barnet och ha det i famnen när det är oroligt och att leka och prata med det ofta är inte samma sak som att hela livet låta barnet bestämma i alla lägen. Tvärtom, under barnets första år läggs grunden som gör att ditt barn sedan känner sig tryggt och självständigt. Det kan vara bra att komma ihåg att denna första mer intensiva period är relativt kort. Rena skrikperioder hör oftast bara de allra första månaderna till.
Kommunikationen skrik och därefter tröst är en träning i dialog för bebisen och den behöver lära sig att det lönar sig att uttrycka sina behov. Därför är det viktigt att behovet inte tillfredsställs innan barnet har uttryckt det. Det gäller att hitta den där lilla pausen mellan fråga och svar.
Små barn ska skämmas bort med närhet och uppmärksamhet. De blir inte odrägliga av det och de kommer inte att styra resten av ditt liv. I alla fall inte av den orsaken! Tvärtom blir de trygga och kärleksfulla människor. Så svaret på rubrikens frågeställning är: Nej, man kan inte skämma bort en bebis!
 

Annons

Annons

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons