Så fixar du dopet

Ska du döpa ditt barn? Då är det en hel del saker att tänka på och ta ställning till. Vi guidar dig hela vägen genom inbjudningar, dopsamtal, ceremoni och fest.
Bebis döps
Vanligast är att barnet är mellan 2-7 månader när det döps, med det är inget krav. Det kan förstås vara svårt att hitta ett datum för dopet som passar alla ni vill bjuda, men kanske finns det några personer som är lite viktigare än andra, t.ex. barnets faddrar. Kontrollera i så fall med dem om det är några datum som inte passar. Sen är det dags att kontakta församlingen.

Annons

Annons

Boka dopdatum

En del har väldigt detaljerade önskemål när det gäller dopet och för andra spelar det mindre roll vad dopgudstjänsten innehåller. Något som kommer som en obehaglig överraskning för somliga är att det ibland är fler barn än ett som döps vid samma tillfälle. Det här behöver inte vara något negativt – tvärtom – men fråga vad som gäller när ni ska döpa ert barn om ni känner er osäkra. De flesta dop sker på lördagar och söndagar, men avvikelser förekommer, så diskutera möjliga dopdatum med församlingen. Detsamma gäller om ni vill döpa barnet på annan plats än i kyrkan, till exempel i hemmet, sommarstugan eller liknande. Församlingen försöker ofta vara så flexibla de kan, men ibland finns det praktiska hinder som gör detta omöjligt.

Lokal till dopfesten

Efter dopceremonin hör det till att man bjuder till dopfest. Det kan vara lunch, middag eller endast dopkaffe. Om man inte vill eller kan ha den hemma kan man ibland hyra eller låna lokal av församlingen. Se hur som helst till att ni får tillgång till lokalen i god tid innan – gärna dagen innan – så ni hinner duka och förbereda.

Fadder – en vuxen förebild

En fadder, eller gudförälder som det hette förr, är en person som ska följa barnet under livet. Den ska finnas där som en viktig vuxen och som man kan samtala med om existentiella trosfrågor. Faddern ska komma ihåg dopdagen och andra viktiga dagar som exempelvis födelsedagar och julafton. Det är inget krav att barnet har en fadder. Det finns inte heller någon gräns för hur många faddrar man kan ha eller hur gamla de ska vara. Enda kravet är att faddern är döpt. Fråga de tilltänkta faddrarna i god tid innan dopet om de ställer upp på detta livslånga uppdrag. De flesta brukar bli glada och hedrade över att bli tillfrågade.

Dopklänningen

Barnet döps oftast i en dopklänning. De flesta är vita eftersom vitt är hoppets, renhetens och glädjens färg. Om ni behöver köpa en ny dopklänning är det bra att vara ute i ganska god tid eftersom leveranstiden kan vara lång. För den som vill sy en egen dopklänning finns det mönster att köpa på sytillbehörsaffären. En del församlingar har även dopklänningar till utlåning om man inte vill köpa en egen.

Inbjudan

Skicka inbjudan omkring sex veckor innan dopet och ännu tidigare om dopet är i semestertider. Andra faktorer som spelar in är om gästerna bor i närheten eller reser långt. Inbjudningskorten kan man tillverka själv, eller beställa på nätet. Följande ska alltid finnas med: Att inbjudan gäller ett dop eller namngivning, plats, datum och tid. Det bör också stå om gästen bjuds in på efterföljande festligheter och var detta äger rum. Skriv även om det är mat (t.ex. lunch) eller endast kaffe. Slutligen bör det framgå hur ni vill att gästen ska svara (O.S.A) och när sista anmälningsdatum är.

Dopsamtal

Ett par veckor innan dopet brukar prästen kalla till dopsamtal. Då går ni tillsammans igenom dopgudstjänsten och bestämmer vad den ska innehålla. Fundera igenom redan innan vilka psalmer och sånger ni vill ha med. Vill ni ha med en speciell text, dikt eller bön i gudstjänsten? Prata med prästen om detta.

Dopdagen

Själva dopdagen kan vara hektisk; det är mycket som ska ordnas och förberedas. Ett gott råd är därför att be om hjälp. Det kan vara alltifrån dukning och matlagning till barnpassning och blåsa ballonger. Faddrarna är naturligt att involvera, inte minst i kyrkan. De kan t.ex. hälsa välkommen och dela ut psalmböcker. De kanske också vill läsa en bibeltext eller be en bön. Var på plats i god tid och få en lugn stund tillsammans med barnet innan gudstjänsten börjar. En del föräldrar är oroliga för att barnet ska gråta under dopgudstjänsten. Det behöver ni absolut inte vara – det är bara naturligt! Men om barnet har fått sova och ätit mat enligt sina vanliga rutiner och inte blivit uppstressat av folk som sprungit runt som yra höns ökar förstås chansen att barnet känner sig nöjd och lugn även under själva dopet. Finns det någon i bekantskapskretsen som är duktig på att fotografera? I så fall kanske ni kan be honom eller henne att göra det både före-, under- och efter dopet. Detsamma gäller förstås videofilmning.

Dopfesten

Se till att ni får hjälp i köket under dopfesten om det så bara handlar om att koka kaffe och ta hand om disken. Ska ni bjuda på mat är det bra om så mycket som möjligt är tillagat i förväg så slipper någon tillbringa hela festen i köket. Om det är barn med på festen, se till att det finns utrymme för dem att leka på och att det finns leksaker. Glöm inte heller eventuella barnstolar, samt muggar, tallrikar och bestick för barn. Har ni allt som behövs när det gäller glas, porslin, termosar och liknande, eller behöver ni låna? Ställ upp ett presentbord där dopgästerna kan placera doppresenterna och fundera på om ni vill öppna presenterna på festen eller om någon annan ska göra det åt er. Låt i så fall presenterna stå kvar på bordet så att gästerna kan ta en titt vid tillfälle. Kom ihåg att anteckna vem som har gett vad. Om ni vill kan ni skicka runt en gästbok där gästerna kan skriva några rader till barnet.

Tackkort

Det hör till att man skickar tackkort till dopgästerna och till dem som uppvaktade men inte kunde närvara. Självklart är det kul om man skickar med en bild på barnet. Om ni har tagit den själv eller hos fotograf spelar nog mindre roll. Idag finns det ju också många möjligheter att dela med sig av sina foton på nätet. Lägg upp ett konto på t.ex. Flickr.com och skicka med lösenordet i tackkortet, så kan dopgästerna se bilder från dopdagen.
 

Annons

Annons