Ta en time-out

När bebisen skriker och är otröstlig under en längre stund väcker det starka känslor inom oss. Vi kan känna oss frustrerade, arga, irriterade och otillräckliga som föräldrar. Vi kan till och med känna ilska mot barnet. Du är inte ensam om att känna så. Ta en time out!
Frustrerad kvinna
Om din partner är hemma är det inget större problem. Låt honom eller henne ta hand om bebisen. Men om du är ensam är det värre. Ta en time-out när ditt tålamod tryter och du inte längre orkar höra bebisens skrik eller när du är nära att tappa fattningen. Även om bebisen skriker än värre och känner sig övergiven så finns det ibland ingen bättre utväg.
1. Lägg ner bebisen i sängen, även om hon skriker ännu högre. Det är bättre än att du vaggar henne hårdhänt och pratar väldigt argt eller skriker åt henne.
2. Gå till ett annat rum (stäng dörren om det behövs) och räkna långsamt till tio samtidigt som du andas djupt och lugnt. Tänk på något som du ser fram emot. Avreagera dig genom något så ofarligt som kuddkastning om det behövs.
3. Ring en vän, eller någon annan som du känner förtroende för, och prata av dig.
4. Nu har du antagligen återfått ditt tålamod och klarar skrikandet bättre. En kort paus fungerar bättre än du tror.

Annons

Annons

Sömn hjälper

De flestas toleransnivå sjunker när de är trötta. Sov korta stunder när bebisen sover för att kompensera dålig nattsömn, om det behövs.

Sök eventuellt hjälp

Prata med din barnmorska om detta upprepas ofta. Det finns hjälp att få. Samtal med kuratorer eller psykologer har hjälpt många småbarnsfamiljer. Ibland kan det räcka med att få prata av sig och höra att man inte är ensam om att känna så här.

Aldrig skaka ett litet barn

Du får aldrig, aldrig skaka ett litet barn. Då kan det uppstå skador i nacken och ryggraden samt blödningar i hjärnan som kan leda till allvarliga hjärnskador. Det kan till och med leda till döden.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons