Att äta middag med familjen

Familj som äter middag

Studier visar att familjer som regelbundet äter middagar tillsammans är hälsosammare och mår bättre. Trots det kan det vara svårt att få ihop familjen runt matbordet på grund av sena arbetsdagar, pendeln hem från jobbet och aktiviteter efter skolan.

Annons

Annons

Att äta en god middag med hela familjen samlad kring matbordet kan vara en underbar upplevelse samtidigt som det kan vara stökigt och svårt att få ihop. Oavsett stök eller lugn så finns det en rad fördelar med att äta middag tillsammans som en familj. Vårdguiden skriver att det är bra för barnen att hela familjen äter tillsammans och att det sprider glädje, trygghet och samhörighet. När familjer äter tillsammans tenderar de att äta nyttigare med mer grönsaker och frukt och mindre farliga fetter och läsk. Yngre barn som äter med familjen råkar mer sällan ut för övervikt, något som kan komma att bli ett problem när barnen blir tonåringar och äter ute oftare. 

Utmaningen kan vara att koordinera olika scheman i familjen och hinna laga middagen en tid som passar alla. Men det finns hjälp på traven. Tv-kocken Tina Nordström, mamma till två små barn, berättar om hur viktigt det är att familjen samlas kring matbordet. Tina (känd som mat-Tina) förespråkar att middagarna inte behöver vara komplicerade, ibland räcker det med enklare rätter om man har rätt inspiration. Med en matkasse blir det ännu enklare att samla familjen till middag. Genom att handla mat på nätet och få en kasse levererad hem till dörren sparar man värdefull tid, och med Tinas matkasse får man givetvis Tinas egna spännande recept.

Tina har komponerat en 3-dagars meny som är tillgänglig under veckorna 12-16 på MatHem.se. Just nu finns även alternativet att lägga till en ”Söndagsmiddag”. Söndagar är ett perfekt tillfälle att få ihop familjen. De flesta i familjen brukar vara lediga på söndagar och har mer tid att njuta av middagen. Njut av middagen du också, tillsammans med hela familjen! 

Annons

Annons