Avbryt kemiindustrins lek med barnens hälsa

– Våra barns hälsa hotas av miljögifter i leksaker, kläder, smink och mat.

Annons

Annons

– Våra barns hälsa hotas av miljögifter i leksaker, kläder, smink och mat. Därför krävs ökade satsningar av alla aktörer. Den handlingsplan för en giftfri vardag som Kemikalieinspektionen presenterar idag är ett viktigt steg i rätt riktning. Nu hoppas vi att kemiindustrin äntligen vaknar och pressas att på allvar bidra till avgiftningen av samhället, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Forskningen har sedan länge visat vilka stora problem som miljögifterna orsakar i naturen och på vår hälsa. Ny forskning visar att miljontals människor i världen tar skada av miljögifterna varje år och många djurarter hotas också av farliga kemikalier. Trots det fortsätter kemiindustrin att tillverka en rad kemiska ämnen som uppenbart skadar vår hälsa och den biologiska mångfalden.

– Miljögifter som är farliga för foster och barn sprids fortfarande i samhället. Vi välkomnar därför regeringens och Kemikaliinspektionens satsning på att avgifta vardagen. Det är dags att ta hårdare tag mot spridningen av farliga kemikalier. Många bromerade flamskyddsmedel, ftalater och fluorerade miljögifter är väl kartlagda i forskning som farliga men de får ändå användas i många varor som barn kommer i kontakt med varje dag. Den leken med våra barns hälsa måste stoppas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kemikalieinspektionens handlingsplan som presenteras idag fokuserar bland annat på skärpta regler och nya styrmedel samt nya bedömningsgrunder för kemikalier med barnens hälsa som utgångspunkt. Den omfattar en rad områden såsom kläder, leksaker, byggvaror, elektronik och kosmetiska. Även livsmedel tas upp i planen. Samtidigt pågår överläggningar i regeringskansliet om Sverige ska ansöka om fortsatt undantag inom EU för det gränsvärde för dioxiner i fisk som ska skydda vår hälsa. Regeringen förväntas ta ställning kommande veckor.

– Dioxingifterna i matfisken blir ett första test på regeringens vilja att avgifta vardagen. I tio år har svenskarna ovetande ätit giftig fisk till följd av att regeringen 2001 pressade igenom ett undantag för att skydda ett fåtal fiskare i Sverige. Nu måste giftfisken stoppas. Om fisk med ett av de värsta miljögifter som någonsin tillverkats får fortsätta säljas till svenskarna punkteras trovärdigheten för regeringens ambition att avgifta vardagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

 

 

Källa Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation med kraft att förändra. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Dessutom står vi bakom världens tuffaste miljömärkning Bra Miljöval. Klimat, hav, skog, miljögifter och jordbruk är våra viktigaste arbetsområden. Föreningen har 184 000 medlemmar och finns i lokalföreningar och länsförbund över hela landet. Välkommen att bli medlem, skänka en gåva eller bli företagssponsor.

Annons

Annons