Boktips – bra barnböcker för olika åldrar

Bra böcker kan man aldrig få för många av. Förutom att läsning är utvecklande och kul för barnet så ger det också närhet och trygghet att sitta och läsa med mamma eller pappa. Här har vi samlat ett antal riktigt bra böcker som vi varmt rekommenderar.

Annons

Annons

Mamma och barn läser

Nattningsstunden är en given stund med läsning för många familjer, men ibland kan man också unna sig och barnen en lässtund när man kommit hem från dagis för att komma ner i varv! Och man behöver ju inte köpa alla böcker utan man kan låna en del av dem på biblioteket eller lånbyta böcker med en annan barnfamilj. Eller varför inte arrangera en bokbytardag på förskolan? En annan kul grej är att fixa en bokbytarlåda på dagis – lämna två böcker och ta två nya.

Boktips för åldern 1-2 år

Sagan om den lilla, lilla gumman

Sagan om den lilla lilla gumman

Sagan om den lilla, lilla gumman av Elsa Beskow kom ut första gången 1897 och var då en av de allra första svenska bilderböckerna. Texten bygger på en folklig ramsa och innehåller alla de rätta elementen för en bra historia för barn; upprepning, överraskningar, djur och deras läten och, förstås, härliga teckningar av Elsa Beskow. Bokens tidigare upplaga slutade med att katten sprang till skogs och aldrig mer kom igen, men i en senare utgåva lade Elsa Beskow till: ”men kanske ändå att han kom hem till slut” så nu är boken precis lagom läskig för små barn.

Text: Folklig ramsa
Bild: Elsa Beskow
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163812675

Sammeli, bada!

Sammeli, bada!

Julia och Olle ska bada hundarna. Men hur ska det gå? Ilon Wikland berättar med enkel och poetisk text och underbara färgrika bilder som sätter fantasin i rörelse. Härligt och ovanligt med en bok för de allra minsta, där bilderna ges så mycket utrymme och vi får komma utanför de vanliga gå-till-dagis- och klä-på-sig-situationerna till en sommar någonstans långt bort.

Text och bild: Ilon Wikland
Förlag: Brombergs
ISBN: 9789176088531

Apan fin

Apan fin

Apan klär på sig fina kläder för att gå ut. Hon hinner uppleva mycket spännande, såsom att träffa en hund och ramla i en vattenpöl. Sedan är det skönt att komma hem och mysa i mammas famn och dricka varm mjölk. Pek- och läsbok med tvåordsmeningar. Anna-Clara Tidholms teckningar är uttrycksfulla och distinkta och det är roligt att följa apan och hennes känslor inför allt som händer.

Text och bild: Anna-Clara Tidholm
Förlag: Alfabeta
ISBN: 9789177129042

Boktips för åldern 2-3 år

Igelkotten och Mullvaden går och handlar

Igelkotten och Mullvaden går och handlar

Igelkotten och Mullvaden är två individualister som bor ihop. Idag ska de gå och handla lunch. Men vem bestämmer egentligen; ska man handla efter en lista eller bara ta vad som ser gott ut? Och vem ska diska; den som inte har lagat maten eller den som har smutsat ner alltihop genom att laga mat? Ja, många diskussioner blir det, men boken slutar med att Igelkotten lägger en blombukett på Mullvadens nattduksbord för att han är så söt när han sover. Det finns fler böcker om Igelkotten och Mullvaden, alla med samma härliga humor och drömska, lätt absurda teckningar.

Text och bild: Anna Höglund och Gunnar Lundkvist
Förlag: Alfabeta
ISBN: 9789177128588

Viggos nej

Viggos nej

Viggo vaknar på fel sida och säger bara nej till allt. Han vill att mamma ska bre smörgåsen – inte pappa. Han vill ha mycket mjölk – inte lite. Det finns nog inte någon förälder eller något barn som inte känner igen sig i denna fina bok med Mati Lepps finurliga och roliga teckningar.

Text: Birgitta Westin
Bild: Mati Lepp
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163826030

Emilia på bondgården

Emilia på bondgården

Emilia får följa med sin dagmamma till bondgården och klappa grisen och kalven och mata kaninerna och hästen. Men bäst är ändå katten som satt i hennes knä. En vardaglig berättelse där barnen lätt kan känna igen sig. Teckningarna är fina i en lite naivistisk stil.

Text: Anna Dunér
Bild: Kirsten Raagard
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163854323

Boktips för åldern 3-5 år

Näpp, sa Alfons Åberg

Näpp, sa Alfons Åberg

En till bok i det klassiska NEJ-ämnet. Denna gång i Alfons-version. Alfons pappa har gjort köttbullar till middag och vill att Alfons ska sluta leka med katten. ”Näpp”, säger Alfons. Alfons pappa försöker med alla knep; skriker, lockar, hotar, vädjar, skojar… Men: ”Näpp”.  Till slut är det katten Pussel som löser situationen. Gunilla Bergström berättar och ritar som vanligt underbart träffa
nde och humoristiskt. Lika rolig för barn som för vuxna.

Text och bild: Gunilla Bergström
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129640915

Gittan och älgbrorsorna

Gittan och älgbrorsorna

Pija Lindenbaum blandar vardagligheter med fantasi på ett bra sätt både i språk och teckningar i sina böcker. I denna bok är det tyst i Gittans rum och hon är trött på det. Hon vill ha ett syskon. Ett litet, smalt som får plats i docksängen. Gittan blir bönhörd, på sätt och vis. En dag står tre älgar och blockerar ytterdörren när hon kommer hem. Roligt med några att leka med, men jobbigt att de inte städar efter sig och sätter på teven fast Bolibompa inte har börjat och dricker vatten ur toaletten! Det är inte utan lättnad Gittan till slut ser de tre älgarna springa bort igen i snön.

Text och bild: Pija Lindenbaum
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129661323

Mamma Mu får ett sår

Mamma Mu får ett sår

Den äventyrliga Mamma Mu ramlar i kohagen och får sår på magen och en stor ömmande bula i pannan. Bonden tvättar och plåstrar om och Mamma Mu får gå in i ladugården. Hon ber vännen Kråkan om hjälp med att flyga till frysen och hämta något svalkande till pannan. Kråkan kommer tillbaka tomhänt, men med väldigt ont i magen… En bok om vänskap, lojalitet och ärlighet.

Text: Jujja Wieslander
Bild: Sven Nordqvist
Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 9789127106093

Annons

Annons