Boktips i vintermörkret

Boktips barnHär kommer lite boktips för kvällar i vintermörkret! Klassiska julskildringar och berättelser i vinterlandskap och böcker där dilemman som vad man ska vara för något i luciatåget och hur man gör när man somnar före fyrverkerierna på nyårsafton behandlas.

Annons

Annons

Här kommer lite boktips för kvällar i vintermörkret! Klassiska julskildringar och berättelser i vinterlandskap och böcker där dilemman som vad man ska vara för något i luciatåget och hur man gör när man somnar före fyrverkerierna på nyårsafton behandlas.

Ture skottar snö

 

Ture skottar snö

Ture och hunden Hej ger sig ut för att skotta och kasta snöboll, men går vilse i snöblåsten. De sätter sig under en gran tills de ser en gubbe med släde. Det visar sig vara själva jultomten som ska till Ture med ett paket! En fin bok för de yngre barnen.

Text: Thomas Tidholm
Bild: Anna-Clara Tidholm
Förlag: Alfabeta
ISBN: 91-7712-727-7

Lilla Anna julklapp

Lilla Annas julklapp

Lilla Anna vaknar tidigt på julaftons morgon och hittar en julklapp i strumpan. Men innehållet försvinner. Julklappen var svart och mjuk och liten… Vad kan det vara för något? Långa farbrorn försöker hjälpa till med trolleri-titt-hålet. För de lite yngre barnen.

Text och bild: Inger och Lasse Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 91-29-46388-2

Ärtan går luciatåg

Ärtan går luciatåg

Ärtan övar i luciakläder framför spegeln till luciatåget. "Vi önskar eder alla en flödefull jul…". Tomte är ju också fint. Ärtan vill sova i tomtekläderna. Eller pepparkaksgumma! Men Ärtan vill inte ha den bruna klänningen som pappa köpt. "Jag vill inte vara pepparkaksgumma. Jag ska vara tärna…", säger Ärtan. Det är tur att Ärtan har en pappa som hänger med i svängarna.

Text: Ulrika Sundström
Bild: Amanda Eriksson
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 978-91-27-10583-6

Nalle Brunos vinter

Nalle Brunos vinter

Snön ligger mjuk och vit på marken. Nalle Bruno och hunden Majsan ger småfåglarna mat. Det finns många spännande spår i snön. När det börjar blåsa är det skönt att gå in och tända en brasa. En molnfrikväll med bara 4 grader kallt blir en perfekt mån- och stjärntittarkväll. Bor det hundar på månen? undrar Majsan. En varm och stilla berättelse med mjuka, fina teckningar. Samtidigt lärorikt om djurspår och stjärnhimlen.

Text och bild: Gunilla Ingves
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 978-91-27-10537-9

Mamma Mu och Kråkans jul

 

Mamma Mu och Kråkans jul

Mamma Mu och Kråkan är sig lika. Kråkan slår in julklappar. Till sig själv. Men kan inte låta bli att öppna dem innan det blir julafton. Kråkan tycker synd om sig själv. Men Mamma Mu har förstås en julklapp till Kråkan. En julklapp långt inne i skogen… Fin och påhittig text av Jujja Wieslander till Sven Nordqvists underbara illustrationer.

Text: Jujja Wieslander
Bild: Sven Nordqvist
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 978-91-27-11648-1

Vägen till Betlehem

Vägen till Betlehem

Varje gestalt i julevangeliets berättelse; Maria, åsnan, stjärnan, värdhusvärden, barnet får i denna poetiska bok ge sin berättelse om vad som hände den där natten vid Betlehem för flera tusen år sedan. Vackra orientaliskt inspirerade och symbolladdade bilder.

Text: Kevin Crossley-Holland
Översättning: Barbro Lagergren och Anders Högquist
Bild: Peter Malone
Förlag: Alfabeta
ISBN: 91-501-0430-6

Emilias fyrverkeri

Emilias fyrverkeri

Emilia vet precis hur man firar nyår. Man ska äta och dricka och har roliga hattar och kasta serpentiner och säga gott nytt år. Men det viktigaste av allt: Man ska se på fyrverkerierna! Det ser ut som solar och stjärnor och vattenfall har mamma berättat. De äter middag och spelar spel och väntar, men det blir aldrig mittinatten och fyrverkerier. Emilia ska bara luta sig mot mamma och blunda lite…

Text: Anna Dunér
Bild: Kirsten Raagaard
Förlag: Bonnier Carlsén
ISBN: 91-638-4112-6

 Jul i Bullerbyn

Jul i Bullerbyn "När det är jul är det roligt, särskilt här i  Bullerbyn" säger Lisa. Och visst är det den mest idylliska, snövita jul man kan tänka sig. Barnen bakar pepparkakor, dansar kring granen, packar upp julklappar, åker släde till julottan och åker skridskor. Med Astrid Lindgrens fina text och Ilon Wiklands varma illustrationer kan detta inte bli annat än en klassiker som man vill läsa många gånger. Text: Astrid Lindgren Bild: Ilon Wikland Förlag: Rabén & Sjögren ISBN: 91-29-63961-1   Mer information:

 

Annons

Annons