Fler pappor tar längre föräldraledighet

Pappa med två barnFler och fler pappor tar längre föräldraledighet än tre månader innan barnen fyllt två år. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.

Annons

Annons

Fler och fler pappor tar längre föräldraledighet än tre månader innan barnen fyllt två år. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.

Pappa med två barn

Nästan var fjärde tvååring har en pappa som varit hemma med föräldrapenning mer än tre månader, jämfört med var tionde barn under 1990-talet. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi ser tydligt hur mönstret förändrats. Andelen barn med pappor som är hemma en längre tid har ju mer än fördubblats sedan millennieskiftet. Det är naturligtvis en rad faktorer i samhället som påverkar, men införandet av den andra så kallade pappamånaden har säkerligen haft effekt, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan, till Svd.

Samtidigt som allt fler pappor är föräldralediga längre tid så är det fortfarande en stor grupp fäder, cirka 28 procent, som inte tagit ut en enda dag av sin föräldraledighet under barnets första två år.

– Ofta är det pappor som har dålig anknytning till arbetsmarknaden, låg utbildning, låga inkomster och stor del av sin försörjning via våra trygghetssystem, säger Niklas Löfgren.

Annons

Annons