KD föreslår babybonus

Uppmuntra barnafödandet genom att ge 10 000 kronor i bonus för varje nyfödd bebis. Det föreslår en arbetsgrupp inom Kristdemokraterna.

Annons

Annons

Nyfödd bebis

Barnafödandet har ökat stadigt de senaste åren. Förra året föddes 109 301 barn i Sverige. Men Kristdemokraterna tycker att det föds alldeles för få barn. För att stimulera barnafödandet i landet vill de införa en bonus på 10 000 kronor för varje nyfött barn. Tanken är att engångsbeloppet ska ge familjen en god start.

Andrs Sellström, ledamot i Kristdemokraternas partistyrelsen och ordförande i den arbetsgrupp som inför valet 2010 ska ta fram partiets nya familjepolitik säger till Svenska Dagbladet:

–Vi vill hitta morötter, och har tittat på hur man gör i andra länder. Många har en sådan här barnbonus, och samhället måste ge signalen ”Vi behöver fler barn”. Syftet är ju att underlätta de här nödvändiga första inköpen. Bara en barnvagn kostar ju ganska multum.

Kostnaden för att genomföra förslaget ligger på cirka en miljard kronor per år men samhällsekonomiskt får man igen den kostnaden med råge anser Anders Sellström.

Annons

Annons