Krönika: Den lilla diktatorn ser allt

Maria Gester Krönika
Att vara mamma till en tvååring är inte alltid lätt. Så här kan matbesluten se ut under en dag hemma hos Den lilla diktatorn.
Det här med småbarn som äter kan vara spännande. Åtminstone i vårt hus. Hos oss är det spännande jämt.
Tvååringen, som går under namnet ”den lilla diktatorn” (ni vet ju varför), har väldigt bestämda åsikter om hur och vad man ska äta. Det kan tillkomma eller falla bort regler dagligen gällande ätandet. Man vet aldrig vad som komma skall.
Grönsaker går i utan problem, fisk likaså. En favorit är broccoli, finns det på tallriken försvinner det fort medan allt annat är kvar. Hen smakar på allt som bjuds, vilket är jättebra.
Men helst av allt äter ungen tårta.
Varenda dag pekar hen på kylskåpet och säger ”TÅTTA!”. Varenda dag säger jag att det inte finns tårta utan hen kan få en smörgås. Varenda dag svarar ungen bestämt ”NUJ” (Hens nya ord för nej, vet inte var det kommer ifrån?!).
Varenda dag får hen titta själv i kylskåpet att det inte finns någon ”tåtta”. Då säger ungen ”schscshchsshhccsh” (ja, det låter så) istället. Det betyder tydligen glass.
Hen tittar på en med bedjande blick och ett leende som får en att inte kunna säga nej.
Diktatorn får självklart en glass. Eller två. Eventuellt tre. Det kan ha hänt att det blivit fyra, men det är obekräftade uppgifter. Kan ha hänt skrev jag.
Idag serverade köket (alltså undersåtarna, d.v.s, jag och hens far) lax och pasta. Pasta är populärt hos den lilla. Vi åt samma mat i förrgår, så den värmdes i en matlåda. Det såg diktatorn. Den lilla diktatorn ser allt. Så sin egen tallrik fylld med god mat ratades omedelbart.
”NUJ!”.
Den stackars laxen lämnades åt sitt eget öde. Det skulle handplockas speciellt utvalda, under mycket övervägande, pastabitar och laxbitar direkt ut matlådan! (Det fattar väl alla).
Så är det att vara mamma till sig själv.
Med det menar jag att ungen är precis likadan som jag själv var som barn. Sådan mor – sådan dotter. Ni förstår att min mamma tycker det här är jättekul va?
Skribent: Maria Gester

Annons

Annons

Annons

Annons