Minska morgonstressen

Hur får man den stressiga och lätt smågnatiga stunden tillsammans med barnen på morgonen att i stället bli en fin start på en förhoppningsvis fin dag? En morgonstund med guld i mund. Här får du några tips!

Annons

Annons

Mor och dotter

Hösten är på intåg med starter och nystarter av förskolor, skolor och aktiviteter. Och ofta har sommaren fört med sig tankar om mentala nystarter och goda föresatser av alla de slag. ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet.” Ett lika enkelt som genialt visdomsord. Inte minst under småbarnsåren kan det vara värt att komma ihåg detta och inte låta planeringen, uppfyllelsen av schemat och tiderna ta över, utan komma ihåg att njuta av just de vardagliga stunderna; de vanliga dagarna som kommer och går.

Viktigt för att en dag ska bli bra är att den börjar bra. Morgonstund har guld i mund, är ett annat fint talesätt, men många har nog svårt att hålla med en mörk novembermorgon med två trötta och småsnoriga barn som ska baxas iväg till förskola eller skola av två lika trötta föräldrar. Kan man göra något för att underlätta och få en fin start på dagen, med mindre tjat och gnäll? Här är några tips.

De flesta är lite piggare på kvällen, så passa på att förbereda det du kan då i stället för att rusa runt på morgonen. Ta fram de kläder ni ska ha på er, även dina egna. Se också till att saker som tandborstar, hårborstar, skolväskor, jackor, skor osv är på plats så ni slipper leta. En halvtimme extra på kvällen sparar så mycket energi till morgonen därpå där du bättre behöver den. En del barn låter utan problem föräldrarna bestämma vad de ska ha på sig, men de flesta barn har någon period då det blir krångel runt kläderna. Jag vet en familj som låtsades att en klädfé hade lagt fram kläderna på stolen varje morgon. Det var alltid lika spännande att se vad feen skulle hitta på nästa dag! En lite enklare idé kan annars vara att komma överens om att de en dag i veckan får bestämma vad de vill ha på sig.

Duka till frukost i köket redan kvällen före. Sätt fram blommor under de månader det finns och några ljus att tända under den mörka årstiden. Lägg gärna fram servetter så ser det verkligen ut som den viktiga måltid det är. På morgonen kommer du och resten av familjen att känna er så välkomnade upp; fast det är ni som har förberett det!

Om du brukar ligga och dra dig lite för länge så att det blir lite för bråttom så bestäm dig för att gå upp i alla fall tio minuter tidigare än du brukar. Går det att använda någon stund till en egen stund så gör det; ta en kopp te på balkongen, ligg kvar i sängen och tänk på något, smått eller stort, som du har att se fram emot just idag. En lugn stund för dig själv ger dig mer energi att ge till de andra i familjen. Om barnen är vakna och inte vill lämna er i fred, passa på att sitta lite längre vid matbordet eller i TV-soffan, eller vad ni har för morgonrutiner. Kanske kan ni tillsammans prata om vad som finns att se fram emot idag.

För de barn som inte gärna vill stiga upp så kan ett litet glas apelsinjuice på sängen göra att de blir lite piggare. Lite första energi! En almanacka att riva av blad på kan vara något att se fram emot. Om ditt barn precis har börjat läsa så kan du lägga en lapp med något ord under tallriken på bordet som det ska läsa.

Det är lätt att hamna i tjattagen på morgonen. Man har en buss- eller tågtid att passa. Man har ett möte som börjar på jobbet. Och barnen vill inte ta på sig, de sitter och drömmer och tittar ut genom fönster i stället för att äta upp sin smörgås. Tänk om man kunde bli lite mer som Mary Poppins! Lättare sagt än gjort… ”Lite socker i botten så går medicinen ner…” En positiv uppmuntran mer, ett skämtsamt retfullt tilltal i stället för gnällighet är i alla fall guld värt för alla inblandade. Inte minst för oss mammor och pappor som sedan sitter på jobbet och ångrar att vi inte tog det lite lugnare och lät bli de där tråkiga hårda orden. Lycka till med era morgonstunder!

Har du andra tips på hur man kan förgylla morgonen i en barnfamilj mejla oss och berätta!

Annons

Annons