Nanny-tv och lågkonjunktur – faror för barn

Gråtande barnDe senaste tolv åren har antalet anmälda fall av barnaga ökat med 100 procent. I fjol anmäldes fler än 10 000 fall. Nannyprogram på tv och ökad fattigdom anses spela roll.

Annons

Annons

De senaste tolv åren har antalet anmälda fall av barnaga ökat med 100 procent. I fjol anmäldes fler än 10 000 fall. Nannyprogram på tv och ökad fattigdom anses spela roll.

Gråtande barn

Sverige var 1979 det första landet i världen att införa ett förbud mot att slå barn. Mycket tack vare Astrid Lindgrens engagemang i frågan. Och lagen gav resultat. Från att nio av tio föräldrar slagit sina barn på 60-talet till en av tio på nittiotalet. Men nu har någonting hänt. De senaste tolv åren har antalet anmälda fall av barnmisshandel fördubblats.

Barnläkaren Staffan Janson har gjort en omfattande enkätstudie bland föräldrar som visar att våldet har ökat, skriver Aftonbladet. Han pekar på två förklaringar. Allt fler vuxna lever i fattigdom och utsatthet. Stressen gör att alla inte orkar vara den mamma eller pappa de vill vara. Vissa väljer våld. Den andra förklaringen är de senaste årens tal om att sätta hårdare gränser. I tv lovar Nannyprogrammen snabba lösningar. Barn ska straffas när de gör fel.

Hans-Åke Sherp, docent i pedagogik vid Karlstads Universitet, han har startat ett upprop på nätet mot nanny-metoderna. Han menar att det är helt fel väg att gå.
– Det är kränkande att ställa treåringar i skamvrån. Man gör underhållning av att förnedra barn, säger Hans-Åke Sherp till Aftonbladet.

Barnläkaren Lars H Gustafsson menar att det leder till en farlig stegring.
– Gränserna flyttas fram. Då ökar risken att man klipper till den dag man verkligen är trött och förbannad.

Annons

Annons