Pokémon Go – en guide för nyfikna föräldrar

Vad är Pokémon Go och hur fungerar spelet? Vi förklarar så att hela familjen kan spela tillsammans.
Detta är första delen i vår artikelserie, ta del av dina barns värld – en relationshöjare.
Pokémon Go guide för nyfikna föräldrar
Ett av de stora problemen som svenska barn dras med hälsomässigt idag är att de rör på sig för lite. Tv- och dataspel har fått bära en stor del av skuldbördan för detta, men spel kan också skapa motsatt effekt – nämligen att barn som trivs med att vara stillasittande faktiskt rör på sig. Ett tidigt exempel på detta är dansspelen i arkadhallarna, ett senare Nintendos Wii.

Annons

Annons

Nu har Nintendo återigen gått i bräschen, denna gången tillsammans med mobilspeltillverkaren Niantic och klassiska Pokémonvarumärket, och skapat ett spel som får barn att röra på sig.

Pokémon Go är kort och gott en utveckling av Pokémon, en japanska franschiseverksamhet som består av allt från långfilmer till tv-spel. Pokémon var så populärt under 90-talet att Pokémonkulturen idag benämns som kult. Och nu är den här igen.

Vad är Pokémon Go?

Spelet går ut på att du ska samla och träna de olika Pokémonkaraktärerna. Det som är så fräckt är att spelet är en blandning av verklighet och spel (augmented reality), så för att finna de olika karaktärerna måste du bege dig ut på riktigt och faktiskt leta upp dem. Och det är här spelet faktiskt kan bidra till att människor som annars drar sig för att gå ut och röra på sig, faktiskt gör det. När du rör på dig i verkliga livet rör sig också din karaktär i spelet, och längs vägen dyker det upp spännande platser, figurerar och annat som du kan interagera med i spelet.

Hur spelar man Pokémon Go?

Först skapar du en karaktär som du kommer att vara i spelet. Därefter får du en chans att fånga din första Pokémon (du väljer mellan tre olika – eller så springer du ifrån dem och får en chans att fånga populära Pikachu) och slutligen får du döpa dig själv till ett lämpligt spelnamn. Nu är du igång.
Därefter är det dags att leta upp fler Pokémon för det är först när du är level 5 som du kan gå med i eller slåss om de olika gymmen som dyker upp på kartan ibland. Du levlar upp i nivå genom att samla XP. Du får exempelvis 500 XP när du fångar en ny Pokémon som du inte har sedan tidigare, och 50 XP när du checkar in på ett Pokéstop.

Level 5 kan man säga är när spelet börjar på riktigt. Nu kan du gå med i lag, träna på gym och utveckla din spelkaraktär till nya nivåer.

Ju högre nivå du når i spelet, desto starkare Pokémons springer du på. Huvudmålet är som det alltid varit med Pokémon: Att samla dem! Du hittar alla dina Pokémons genom att klicka på symbolen i mitten av nedre delen av skärmen och välja Pokédex. Spelet påminner lite om geocaching, men istället för att leta efter skatter letar du efter fantasifigurer.

Hur fångar man dem då? Jo det gör du genom att kasta bollar på dem (svårare än vad det låter som). Du svajpar fingret över skärmen och med rätt styrka och riktning träffar du din Pokémon och fångar den.
Förutom att fånga Pokémons genom att kasta speciella bollar på dem så kan du också kläcka dem från ägg – men vänta gärna tills du levlat upp i nivå ett par gånger. Äggen kläcks först när du gått (eller cyklat) ett visst antal kilometer (olika för olika ägg, men vanligen 1 kilometer, 5 kilometer och 10 kilometer) så återigen måste du ut och röra på dig. Nu tänker den lata föräldern: ”Jag tar bilen”. Men så lätt är det inte, du måste nämligen köra väldigt långsamt för annars upptäcker spelet att du fuskar och då räknas inte kilometerna. Och dessutom är ju tanken att ni ska ut och röra på er så glöm bilen ett tag och tänk på kidsen istället.

Vilka Pokémons finns det?

De karaktärer du hittar kan delas in i olika grupper: normal, vatten, gräs, eld, elektricitet, gift, sten, stål, jord, fé, drake, spöke, mörker, psykisk, is, insekt, flyg, fight. Totalt uppges det finnas 151 Pokémons (karaktärer), vissa är enkla att finna medan andra är svårare eftersom de är mer ovanliga. Vill du hitta en vatten-Pokémon letar du rimligen där det finns vatten osv. Du förstår nog tänket :).

Slåss mot andra Pokémons

Det är inte bara ett samlarspel, du kan även fightas mot andra Pokémonspelare. När du nått level 5 får du möjlighet att välja lag. Det finns tre olika lag och du bör koordinera valet med dina familjemedlemmar och vänner för du kan inte byta senare. De gym du springer på som ägs av ditt lag kan du träna på. Placera ut en Pokémon på gymmet och tjäna XP och levla upp genom att träna och försvara gymmet. Ju fler ni är som håller ett gym desto starkare blir det (prestige).

När du springer på fiendegym kan du istället försöka ta över dem. Du får då slåss mot gymmets alla Pokémons och om du vinner kommer gymmets prestige nå noll och du får möjlighet att ta över det för ditt lag.
När du slåss har du basslag och specialslag. Men slå inte bara allt vad du kan, du måste även försvara dig genom att försöka undvika fiendens attacker, det gör du genom att svepa höger eller vänster på skärmen.
Man kan också jämföra spelsystemet med sten, sax och påse, varje grupp kan enklare slå en annan viss typ av grupp. Eld vinner exempelvis över gräs, gräs vinner över vatten och vatten vinner över eld. Så ju fler Pokémons du har av varierade slag, desto starkare blir du.

Tips och trix för Pokémon Go

Fånga Pikachu som första Pokémon – Från början får du välja mellan tre olika Pokémons, men om du istället för att ta en av dem springer ifrån dem flera gånger kommer en av dem till slut att bytas ut mot Pikachu och du kan då välja att fånga Pikachu istället.

HP och CP = hälsan och styrkan som din Pokémon besitter.
 

Annons

Annons