Rekord på Internationella kvinnodagen 8 mars 2011: Världens största barnvagnsmarsch samlade 2000 i m

I dag rullade barnvagnsmarscherna i 19 svenska städer. Rekordmånga gav sig ut i det vackra marsvädret, i Stockholm 800 och i övriga landet närmare 1200 personer.

Annons

Annons

I dag rullade barnvagnsmarscherna i 19 svenska städer. Rekordmånga gav sig ut i det vackra marsvädret, i Stockholm 800 och i övriga landet närmare 1200 personer.

Sammanlagt nära 2000 personer ställde sig bakom RFSU:s krav att mödradödligheten måste stoppas. Moni Lindqvist, själv nybliven mamma, startade sin egen barnvagnsmarsch i Växjö.

– Det var väldigt kul att jobba med marschen och jag är sugen på att ta tag i den igen till nästa år. Den här frågan känns mycket angelägen. Jag är själv adopterad från Indien och tänker på hur det skulle ha varit för mig om jag hade bott där när jag skulle föda, säger hon.

På Norrmalmstorg i Stockholm tog EU-minister Birgitta Ohlsson emot RFSU:s politiska krav. – Att bli gravid är tyvärr förenat med livsfara på alltför många ställen på jorden. Mödradödlighet är en humanitär katastrof. Kvinnor har rätt till fri abort, bra mödravård och preventivmedel. Det handlar om liv och död för kvinnor, om mänskliga rättigheter och vår framtid, sa Birgitta Ohlsson sitt tal.Varje dag dör 1000 kvinnor i världen för att de saknar tillgång till preventivmedel, mödravård eller säkra aborter. För flickor 16-19 år är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken.

– EU:s och Sveriges bistånd kan göra skillnad. Det behövs mer pengar till preventivmedel, tillgång till säkra aborter, sexualupplysning och förlossningsvård. Kvinnor måste kunna bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Jag är väldigt glad, rörd och berörd att så många kom för att visa sitt engagemang idag, säger Åsa Regnér generalsekreterare för RFSU. ”Nu marscherar vi för varenda kvinna som har dött på grund av osäkra aborter eller brist på mödravård” skrev en av deltagarna på Facebook inför dagens marsch. I morgon, dagen efter barnvagnsmarschen, startar

Uppdrag Bangladesh. Jenny Nordlander, RFSU:s senaste mammaambassadör, reser till ett land där mödradödligheten länge varit hög. Nu minskar den, tack vare aktiva insatser. Jenny Nordlander ger sin personliga berättelse från Bangladesh. Följ hennes blogg på magasinet Mamas webbplats.

I år rullade RFSU:s barnvagnsmarsch i Stockholm för andra gången, förra året samlade den 600 personer. I Göteborg, Malmö, Falun, Gävle, Uppsala, Visby, Linköping, Kristianstad och Katrineholm var det premiär. Likaså för de privatpersoner som inspirerats och startat egna marscher i Växjö, Karlshamn, Helsingborg, Åhus, Örebro, Skövde, Söderhamn, Sandviken och Luleå.

 

 

 

Källa: RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning

Annons

Annons