Så fixar du sommaräventyr i er närhet

Barn och förälderVad gör man när dagiset är stängt och lekkamraterna är bortresta?  Här presenterar vi elva enkla äventyrstips som du och dina barn kan göra i er närhet. Packa picknickkorgen med mackor, dricka och en stor filt och ge er ut på äventyr!

Annons

Annons

Vad gör man när dagiset är stängt och lekkamraterna är bortresta?  Här presenterar vi elva enkla äventyrstips som du och dina barn kan göra i er närhet. Packa picknickkorgen med mackor, dricka och en stor filt och ge er ut på äventyr!

  Far och barn

Det är lätt att glömma bort hur spännande vardagliga saker kan vara för ett barn. Det behövs inte mycket för ett uppskattat äventyr. Vi tipsar om några enkla utflykter i din närhet som inte kostar något alls eller väldigt lite. 

1. Insektsjakt

Bege er till närmsta skog eller äng för att leta insekter i naturen. En myrstack kan vara oerhört intressant för ett litet barn. Ta med en lupp så att barnet verkligen kan se de små krypen ordentligt och ta gärna med en uppslagsbok om insekter så att ni kan identifiera dem och läsa om dem. Du kan också ta med en kamera och ta bilder av insekterna som ni sen klistrar upp på en affisch.

2. Växtjakt

Ett alternativ till insektsjakt för den som inte gillar småkryp. Om ni vill kan ni ta med blommor och blad hem som ni sen pressar eller torkar.

3. Fågelskådning

En bok om fåglar och ett par kikare är allt som behövs för fågelskådning. Om ni vill kan ni göra som de riktiga fågelskådarna – ta med ett anteckningsblock och skriv ner vilka fåglar ni har sett.

4. Spotting – kolla flygplan, tåg eller båtar

Åk till närmaste flygplats och titta på flyplanen som kommer och går. Eller varför inte åka till tågstationen eller hamnen? Nästan alla ungar fascineras av flygplan, tåg och båtar. Ta gärna med en karta och visa barnet ver de kommer från eller vart de ska åka.

5. Besök en 4H-gård

Alla barn gillar djur. De är spännande för både de minsta barnen och de lite större barnen. Klappa getter, titta på grisar eller kela med en kanin. Många 4H-gårdar har också bra lekplatser. OBS! Vissa 4H-gårdar håller stängt några veckor under sommaren.

Hitta din närmaste 4H-gård här.

6. Gå till stranden

Det måste inte vara en strålande sommardag för att man ska bege sig till stranden, det är bara vi vuxna som tycker det. För barnen spelar det ingen större roll om det är gråmulet. På stranden finns massor att göra. Leta fina snäckor eller stenar. Rita figurer i sanden eller bygg sandslott. Ta med hink och håv och samla småfisk, samla vackra stenar eller snäckskal.

7. Gå på fiskarfäng

Fiske är ett utmärkt äventyr för de lite större barnen. Det är jättespännande att få dra upp en fisk alldeles själv. Damma av det gamla metspöet och ta med barnet på fiskafänge. Glöm inte flytvästen. Bor ni längs väst- eller sydkusten kan ni också fiska krabba. Fäst en fiskelina på en klädnypa som agnats med inkråmet från en mussla, sen är det bara att fiska. Krabbor trivs bäst bland klippor och stenar.

8. Gör ett studiebesök

Kanske finns det något spännande ställe i er närhet som ni kan besöka, som till exempel en bondgård eller en ridskola. Ring och kolla om de tar emot besök.

9. Naturcollage

Gör ett collage med saker från naturen. Ta med papper och lim och gör collaget ute i det fria.

10. Bärplockning

Ta med barnet till en gård med självålockning eller plocka bär i skogen. Väl hemma kan ni göra sylt eller saft tillsammans.

11. Evenemang och aktiviteter

Kanske pågår det aktiviteter eller evenemang där du bor som du och ditt barn kan besöka. På Barnguiden hittar du vad som händer där just du bor. Du kan också titta in hos våra vänner Barnsemester eller Barnens turistguide .

Annons

Annons