Simning och badvett

De flesta barn älskar att leka med och i vatten. Och det är bra att så tidigt som möjligt vänja barnet vid vatten och så småningom lära det simma. Vi har tittat närmare på vad barn i olika åldrar kan klara av i vatten och berättar också om lite nyttigt badvett för alla.

Annons

Annons

Barn Simmar i Pool

I läroplanen för skolan så finns det bestämmelser att elever efter det femte skolåret ska kunna simma 200 meter, men då har ju barnet redan hunnit bli runt elva år. Av säkerhetsskäl är det förstås bra att lära sitt barn att simma så fort det går och en bra väg dit är att tidigt vänja det vid vatten. Vissa väljer att ta med sina bebisar på s k babysim, men även om man inte gör det så kan man ju vara med det lilla barnet i och vid vatten.

1-2 ÅR

Barn i den här åldern lär sig bra hur vatten känns om det får leka och hälla med skopar, hinkar och kannor. Det brukar vara mycket uppskattat! En lagom lek i bassängen för 1- och 2-åringen är att hoppa till föräldern från bassängkanten. Det pirrar härligt och barnet får träna att hantera vattnet med tryggheten av föräldern som håller i det. Tänk på att simhallar är hala, så för så här små barn kan det vara bra med halksockor.

3-4 ÅR

Nu är barnets motorik och koordination tillräckligt utvecklade för att träna riktiga arm- och benrörelser. Det kan vara bra att träna på land först så att barnet verkligen ser rörelserna. Det finns olika synpunkter på om barnet bör lära sig att ha huvudet under eller över vattnet. Det blir ju lättare att lära sig crawla om man har huvudet nere, men många barn tycker det är svårt.

5-6 ÅR 

Barn i denna ålder är ofta väldigt nyfikna och villiga att lära sig nya saker. Det brukar också gå lätt, eftersom man lättare kan instruera med ord och barnet kan tänka i flera steg. En nyttig lärdom som man kan börja med i den här åldern är att låta barnet känna hur det känns att bada med kläder på, gärna också med flytväst.

Från 7 år

Skolbarn brukar formligen älska att bada och de brukar vara alldeles skrynkliga när man äntligen lyckas få upp dem med löfte om en glass. Glöm dock inte, att även om de kan simma så måste de vaktas. Bra och rolig träning kan vara att dyka ner och hämta saker från bottnen av bassängen. Det är också i denna ålder man brukar börja med simmärken.

Simhjälpmedel för barn

Det mesta av det man brukar kalla simhjälpmedel är egentligen att sortera under leksaker. Den klassiska badringen t ex ger barnet helt fel simställning och är inget man ska satsa på. En s k simdyna, dvs två behållare i hårdplast som sitter ihop med ett hårt band kan vara lämpligt för de barn som kan simma litet grann. Detta gäller även armringar i uppblåsbar plast. Svenska Livräddningssällskapet anser att man inte bör använda simhjälpmedel överhuvudtaget; dels försenar de siminlärningen, dels ger de falsk trygghet. Den bästa tryggheten är att hela tiden vara med barnet i eller mycket nära vattnet.

Vett vid vatten för vuxna

  • Hur vattenvant eller simkunnigt ditt barn än är, lämna det aldrig utan uppsikt i närheten av vatten.
  • Barn som leker på bryggor bör ha flytväst. Tänk på att västen inte ersätter din tillsyn.
  • Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten. De kan lätt driva iväg med barnet.

Badvett att lära barnen

  • Berätta alltid var du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
  • Bada alltid tillsammans med någon.
  • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.
  • Simma längs med stranden.
  • Knuffa aldrig i någon, och håll aldrig fast någon under vattnet.
  • Simma inte under bryggor och hoppställningar.
  • Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

Simskola

Som med allting annat så tar det förstås olika lång tid för barn att lära sig simma. Om ni inte hinner över en sommar så är det bra att anmäla sig till en simskola för hösten. Simskolor finns i de allra flesta kommuner runtom i landet.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons