Tips och råd när du skaffar barnvakt

Barn blåser såpbubblor

Förr eller senare kommer någon annan att behöva ta hand om ditt barn. Kanske för att du och din partner behöver få lite tid för varandra eller för att arbetsliv och privatliv krockar. Hur gammalt måste barnet vara? Hur länge kan vi vara borta? Hur hittar jag en barnvakt? Vi har svaren.

Annons

Annons

Föräldraskap handlar om att få barns och vuxnas behov att gå ihop. Oftast sätter vi barnets behov före våra egna men vi gör inte barnet en tjänst genom att alltid göra det. Vi vuxna behöver också se till våra egna behov för att må bra och för att klara av att vara bra föräldrar. Ett barn behöver dessutom lära sig att klara av ett visst mått av besvikelse. Barnet får både styrka och självförtroende när det inser att det har klarat av en besvärlig situation.

Hur gammalt måste barnet vara?

En tumregel är att ju mindre barnet är desto kortare stunder bör det lämnas utan sina föräldrar. Spädbarn bör inte lämnas annat än kortare stunder – att resa bort en helg är för lång tid för ett så litet barn. De saknar så kallad objektkonstans, vilket betyder att de inte kan hålla kvar bilden av mamma och pappa under en längre tid. Många barnpsykologer anser att barn under två år har svårt att klara av en separation längre än en till två dagar. För mindre barn är det alltid en påfrestning att bli lämnade. De måste samla kraft för att klara av situationen.

Att använda familj och vänner

Det brukar vara både tryggt och enkelt om en släkting eller nära vän kan passa barnet. Mor- och farföräldrar brukar tycka om att passa barnbarnen. Men tänk på att det lätt kan bli ett ”heltidsjobb” för dem om de har många barnbarn. Ett äldre syskon kan också passa barnet om hon eller han vill det men det får inte bli en tråkig plikt. Syskonet bör vara minst tolv till 14 år gammalt för att kunna ta det ansvar som krävs. Om barnet ska lämnas över natten bör barnvakten vara äldre. Kanske kan du och dina vänner komma överens om att passa varandras barn när det behövs.

Att hitta barnvakt utanför familjen

Om släkt och vänner inte kan ställa upp och du måste söka en barnvakt är det lämpligt att fråga grannar med barn eller föräldrar på förskolan om de känner en barnvakt som de kan rekommendera. I annat fall kan du behöva annonsera i tidningar eller söka barnvakt på nätet. Prova till exempel grannar.se där du kan söka efter barnvakter i just ditt närområde.

Du ska vara noggrann i valet av barnvakt. Att ta hand om ett barn är ett stort ansvar. En tumregel är att ju mindre barnet är och ju längre tid ni ska vara borta desto äldre bör barnvakten vara. En fjortonåring bör inte ta hand om ett barn under tre år.

När du väljer barnvakt är det viktigt att du känner:

 • att han eller hon har gott handlag med barn
 • att du kan lita på personen och att han eller hon är kapabel
 • att du kan vara öppen och rak med honom eller henne
 • att hon eller han tycker om barn.

Det är bra om barnvakten har erfarenhet av barn från förskola, skola, passning av yngre syskon eller andra barnvaktsuppdrag. Fråga gärna efter referenser.

Fråga också hur lång erfarenhet barnvakten har, vilken åldergrupp han eller hon är van vid. Det är alltid bra om personen kan Heimlichmanövern och första-hjälpen.

Tecken på en dålig barnvakt

Om du känner igen någon eller några av punkterna nedan föreslår vi att du byter barnvakt.

 • Han eller hon verkar inte lyssna eller verkar ointresserad av dina instruktioner och önskemål.
 • Han eller hon kommer ofta för sent eller avbokar i sista sekunden.
 • Barnet visar tydliga tecken på att inte vilja vara med personen. Tänk på att det också kan bero på barnet inte vill bli lämnat.
 • Barnet känns inte igen. Det blir plötsligt klängigt, tillbakadraget eller vaknar skräckslaget om nätterna. Tänk på att det också kan bero på oro för att ni ska lämna det.
 • Barnet råkar ofta ut för små olyckor. Det tyder på bristande uppmärksamhet.
 • Han eller hon bjuder in kompisar utan er vetskap och samtycke.
 • Han eller hon anländer ofta trött. En trött barnvakt är inte bra för barnet.

Inskolning

Det är bra om barnvakten kan komma på besök några gånger innan för att lära känna barnet medan mamma och pappa finns i bakgrunden.

Förberedelser

Låt om möjligt barnet få stanna i sin egen hemmiljö. Om ni ska vara borta några dagar är det idealiskt om barnvakten kan bo hos er. Oavsett om ni är borta länge eller bara en kort stund så är det viktigt att barnvakten får tydliga instruktioner om vad som gäller under tiden då ni är borta. Barnvakten bör få besked om följande.

 • När ni beräknas vara tillbaka. Om ni kommer hem sent på natten bör ni ha kommit överens om hur barnvakten ska transporteras hem.
 • Telefonnummer där ni kan nås. Om det inte är möjligt att nå er, lämna numret till en vän i närheten eller till en granne.
 • Barnets sovtider.
 • Barnets mat, dryck och måltidstider.
 • Om barnvakten får ha en vän där eller inte.
 • Hur videon, spisen och mikrovågsugnen och liknande fungerar.
 • Regler om tv-tittande, lek, kompisar på besök etc.
 • Information om eventuella allergier eller sjukdomar.
 • Glöm inte att förse barnvakten med godsaker och mat.

Tydligt avsked

Gör avskedet kort och tydligt. Det får inte råda någon tvekan om ni har gått eller inte. Dra inte ut på avskedscermonin, det är bara jobbigt för både föräldrar och barn.

Om ni ska vara borta mer än ett par dagar

Om det är så att barnet ska hämtas och lämnas på förskolan så är det viktigt att ni informerar personalen om detta.

Saknaden av er kan ibland underlättas genom att ni läser in en saga på band eller hänger ett foto av er i barnets rum. När ni kommer hem kanske inte välkomnandet är vad ni hade förväntat er. Barnet kanske inte alls rusar till din famn. Barnet kan verka aggressivt, avvaktande, lågmält eller uppvarvat. Om reaktionen är väldigt stark kan det bero på att barnet har behövt ta stor kraft i anspråk för att klara av saknaden. Barnet kan uppfatta det som ett svek och är arg på er för att ni lämnade det. Känn dig inte sårad eller avvisad – det är ofta en naturlig reaktion.

Prata med barnet

Om barnet är tillräckligt gammalt är det en god idé att förbereda det i god tid på att ni ska vara borta en stund och att barnvakten kommer att ta hand om honom eller henne. Påminn barnet om vad det inte får göra och hur det ska uppföra sig. När barnvakten har gått kan du också fråga hur det gick, vad ni har gjort och om något speciellt har hänt som gjorde barnet rädd eller obekvämt. Fråga barnet om det tycker om barnvakten eller inte.

Ersättning

Fråga andra i ert område hur mycket de betalar för barnvakt. Det lönar sig att inte snåla med utgiften. En bra barnvakt som är nöjd och glad är guld värd.

Om du betalar mindre än 1 000 kronor per år till barnvakten behöver du inte informera Skatteverket. Om du betalar mellan 1 000 kronor och 9 999 kronor per år ska du informera Skatteverket men du behöver inte lämna någon skattedeklaration. Den som tar emot pengarna förväntas själv betala eventuella skatter och avgifter. Om du betalar någon 10 000 kronor eller mer per år är du skyldig att betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag.

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons