Detta händer strax efter förlossningen

Föräldrar med nyfött barn

Direkt efter förlossningen hörs födelseskriket. Men vad händer sen? Hur får man igång amningen, vilka undersökningar görs och vad händer på BB?

Annons

Annons

Födelseskriket

Direkt efter förlossningen kommer i regel födelseskriket. Det kan ha olika styrka och intensitet. Vissa skrik är snabbt övergående, andra skriker högt och länge och en del hörs knappt alls. I samband med skriket drar barnet efter luft för första gången. Tidigare syresattes blodet av mamman och nu byter blodomloppet bana för att passera barnets lungor där det ska syresättas i fortsättningen.

Vila och amning

Efter skriket kommer en period av lugn och vila. Barnet ligger tryggt på mammans mage. Sen kommer uppvaknandet. Barnet öppnar ögonen och tittar klarvaket på er. Det rör på armar och ben. Det öppnar och stänger händerna. Många barn sveper med huvudet över mammans mage eller bröst. Rörelsen har ett mål och det är att hitta mammans bröst. Några barn hittar det själv andra behöver lite hjälp. Nu får barnet gärna ligga och suga en stund om det vill. Vissa barn behöver återhämta sig flera timmar, ibland ett dygn innan de intresserar sig för bröstet.

Den första amningen består av råmjölk och den är extremt näringsrik och lättsmält. Den innehåller också skyddande antikroppar från modern. Ett friskt fullgånget barn behöver inget annat än råmjölk de första dagarna. Den vanliga bröstmjölksproduktionen kommer igång efter 3-5 dagar.

Första skötseln

Barnets första skötning kan göras inne på förlossningsrummet. Den är inte mer omfattande än att man torkar av det. Barnet behöver sällan tvättas eller badas. Fosterfettet på huden får sitta kvar, det är världens bästa hudkräm!

Undersökning

När familjen samlat sig lite undersöker en barnmorska eller en läkare barnet lite noggrannare. Barnet mäts och vägs och huvudets fontaneller kontrolleras. Det ska finnas mellanrum mellan hjässben, pannben och nacken så att huvudet kan växa. Man känner också med ett finger i barnets mun för att kontrollera att gommen är hel. Man böjer på armar och ben för att se att ingen led har hoppat ur och att barnets reflexer är normala. Även fingrar, tår och ryggrad undersöks. Genom att känna på magen kontrollerar man så att levern och mjälten har rätt storlek.

Om det är en pojke kontrollerar man att båda testiklarna är i pungen. Barnets ändtarmsöppning undersöks genom att man för in en tunn mjuk plastsond eller en termometer. Därefter får barnet en spruta med vitamin K för bildandet av enzymet trombin som är till för att blodet ska koagulera.

Missformat huvud, fläckar och skrapmärken är vanligt och inget att oroa sig för

Det är vanligt att huvudet är lite missformat efter födseln, att det är täckt i fosterfett eller blod, att det har fläckig hud eller skrapmärken. Det är helt normalt. På grund av moderns hormoner kan könsorganen vara lite förstorade och det kan även komma lite mjölk från barnets bröstvårtor, så kallad häxmjölk, oavsett om det är en pojke eller flicka. Det försvinner inom några dagar och är helt normalt.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons